Za godinu dana 50 stradalih na poslu, preko 3.500 radnika se povredilo! Ekspertkinja za bezbednost otkriva gde se prave kobne greške

17.01.2024

22:40

0

Već 10 godina raste broj povreda na radu, da bi se sprečile, potrebna je veća odgovornost poslodavaca i zaposlenih

Za godinu dana 50 stradalih na poslu, preko 3.500 radnika se povredilo! Ekspertkinja za bezbednost otkriva gde se prave kobne greške
Vera Trefalt Božić govori o nesreći u "Trajalu" - Copyright Printscreen/Youtube/MUP Republike Srbije

Oko 50 ljudi godišnje pogine u proseku na poslu, a više od hiljadu zadobije teže povrede. Već 10 godina raste broj povreda na radu, da bi se sprečile, potrebna je veća odgovornost poslodavaca i zaposlenih, ali i stroža kontrola državnih organa, kaže ekspertkinja za bezbednost i zdravlje na radu Vera Trefalt Božić.

Prema podacima RFZO već 10 godina raste broj povreda na radu, samo prošle godine preko 3.500 radnika se povredilo na poslu.

"U proseku godišnje imamo preko 1.100 težih povreda na radu, nažalost oko 50 nastradalih. Tačno je da postoji trend povećanja, ali iz više razloga. Imate smrtne slučajeve u procesima koji su opasni u proizvodnji kao što je slučaj u jučerašnjoj nesreći u 'Trajalu'. Moramo svi zajedno da težimo da idemo ka smanjenju, a ne povećanju povreda na radu. Imamo dosta rada na crno, nestručne radne snage, stranaca", rekla je gostujući u Beogradskoj hronici ekspertkinja za bezbednost i zdravlje na radu Vera Trefalt Božić.

RINA
 

Odgovorni su, pre svih, poslodavci i zaposleni.

"Moraju se striktno držati procedura i pravila. Naravno, veoma je važna i uloga države, tužilaštva i sudija. Ovi procesi, nažalost dugo traju, i često padaju u zaborav. U jednoj godini vi imate recimo podnetih 47 krivičnih prijava, 40 je odbačeno, a samo jedna osoba je završila u zatvoru", navodi Trefalt Božić.

Gde se prave kobne greške

Prema njenom dugogodišnjem iskustvu kada je reč o propustima poslodavaca često je reč o načinu poslovanja, smanjenju troškova, a kod zaposlenih je najčešće to posledica discipline.

"Nema drugarstva na poslu, ne sme se odstupati od procedura, a najelementarnije je da se nosi zaštitna oprema. Svi zajedno smo odgovorni, ali smatram da je najveća odgovornost na poslodavcu, jer on organizuje posao, mora da vodi računa o procedurama i obezbedi troškove", rekla je za RTS Vera Trefalt Božić.

Boonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike