Apel Instituta za transfuziju: Smanjene rezerve krvi, potrebne sve krvne grupe

11.01.2024

11:19

0

Još nisu ugrožene operacije, ali se strahuje da se to može dogoditi

Apel Instituta za transfuziju: Smanjene rezerve krvi, potrebne sve krvne grupe
Copyright RTS printscreen

Rezerve krvi su i dalje smanjene i potrebne su sve krvne grupe, kažu u Institutu za transfuziju.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju kaže da još uvek nisu ugrožene operacije, ali da strahuju da se to može dogoditi, te podseća da od kraja godine apeluju i pozivaju sugrađane da doniraju krv.

“S obzirom na to da su rezerve krvi zaista smanjene, one su sad na jednodnevnom nivou. Razlog jesu naravno praznici novogodišnji i božićni. Mnogi sugrađani su van grada. Tako da je to razlog zašto je i slab odziv”, kaže Kneževićeva

Prema njenim rečima, od početka godine prikupljeno je oko hiljadu jedinica krvi, za prethodnih desetak dana, a potrebno je na nedeljnom nivou da to bude blizu 2000, možda 1500, 1800 jedinica.

“Prethodnih dana, kada smo počeli regularno da radimo, odnosno kada su završeni praznici, prikupljeno je oko 200 jedinica krvi na terenu. Potrebno je između 350 i 400 svakog dana da bismo zaista mogli biti mirni i zadovoljiti sve potrebe”, kaže Kneževićeva.

Napomenula je da se redovni davaoci stalno odazivaju i pozvala one koji do sada nikada nisu dali krv da to učine.

“Krv nema alternativu i samo zdrava osoba može dati, a verujem da ima mnogo zdravih i mladih ljudi koji mogu dati krv, a to do sada nisu učinili”, istakla je doktorka dodajući da se za sada operacije ne odlažu, ali da se strahuje da do toga može doći.

Institut radi svakog dana od 7 do 19 časova, a subotom od 8 do 15 časova, a u toku je i 16. zimska kampanja na različitim lokacijama. O svim detaljima kako i gde se može dati krv, građani se mogu informisati na sajtu Instituta za transfuziju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike