Poseta Porfirija od velikog simoboličkog značaja za SPC i Srbe na KiM

03.01.2024

22:08

0

Patrijarha je sa sestrinstvom dočekala preosvećena igumanija pećka mati Haritina

Poseta Porfirija od velikog simoboličkog značaja za SPC i Srbe na KiM
Patrijarh Porfirije - Copyright SPC

Poseta patrijarha srpskog Porfirija Pećkoj patrijaršiji je od velikog simboličkog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, budući da patrijarh pruža očinsku podršku vernicima na KiM tokom božićnih praznika, saopštio je manastir Visoki Dečani na platformi X.

Patrijarha je sa sestrinstvom dočekala preosvećena igumanija pećka mati Haritina.

Posle svečanog molitvenog prijema, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernim narodom, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i patrijarha srpskih, dodaje se u saopštenju.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

 

 

Patrijarh Porfirije služiće na Božić Svetu liturgiju u sedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji.

Pre toga, u pratnji mesnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, patrijarh Porfirije će posetiti nekoliko manastira, među kojima su Visoki Dečani i Gračanica, a posetiće i ''pastirski narod u orahovačkom kraju'', naglašeno je u objavi.

- Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista-Božić - naveo je partijarh na svom nalogu na Instagramu.

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike