Zloupotrebili im identitet! Poznati sveštenik, sportista i lekar žrtve internet prevare: "Upotrebili" ih za promociju sumnjivih proizvoda!

03.01.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Oštećeni jedino mogu da tuže N.N. lice, ali je neizvesno da li će počinioci biti uhvaćeni

Zloupotrebili im identitet! Poznati sveštenik, sportista i lekar žrtve internet prevare: "Upotrebili" ih za promociju sumnjivih proizvoda!
Copyright Printscreen/Youtube/Predrag Popović Profimedia Tanjug/Zoran Žestić/AP Photo/Manu Fernandez

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić žrtva je zloupotrebe njegovog imena i ličnosti za reklamiranja izvesnog preparata za bolju cirkulaciju.

- Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparata sumnjivog porekla - poručili su u saopštenu iz njegovog instituta.

Dodaje se da je Bojić pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnolokog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu i da su, tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor upadljivo različiti u odnosu na glas i način izlaganja Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika .

Tv Pink Printscreen
Milovan Bojić

Dodaje se da su prava meta takvih oglasa lakoverni ljudi, koji ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje.

Međutim, Bojić nije jedini koji se našao na meti prevaranata. Naime, i otac Predrag Popović je na Fejsbuku zloupotrebljen jer su prevaranti iskoristili njegovo ime i gotografiju za promociju lekova protiv parazita.

- Na Fejsbuku je neka osoba napravila moj lažni profil stavili su moju sliku, ime i prezime i predstavili se kao ja. Sa svim informacijama. To je krađa identiteta, lažno predstavljanje, obmana, zloupotreba, iskorišćavanje drugih itd. To je posebno pitanje! Ko su ti što plasiraju takve laži i koji im je motiv?! Budite obazrivi! A da, takve lažne naloge i vesti prijavljujte. Ja imam svoje zvanične naloge koje pratite, sve ostalo su zloupotrebe - napisao je on.

Samo tužba

Advokat Nikola Vulović kaže za 24sedam da oba čoveka mogu samo da tuže N.N. lice koje je im je zloupotrebilo identitete.

- Nažalost, u današnjem domenu modernih tehnologija je lako zloupotrebiti fotografiju. Tu je problem jer nismo, kao Rusija ili Irska, koje traže da svi portali koji se objavljuju u tim zemljama budu u toj zemlji. Vi sada možete da napravite u inostranstvu portal na stranom serveru i da objavljujete šta hoćete jer ne podležete srpskoj nadležnosti. I onda nekoga tužite i tražite od suda se utvrdi zloupotreba, a oni izbrišu tu vest Ne možete dokažete putem štampanja snimka ekrana, jer neko može to da fotošopira - objasnio je naš sagovornik.

 

On dodaje da je Novak Đoković jedna od javnih ličnosti čiji lik je često bio zloupotrebljen.

- Zloupotrebljavali su njegov lik za razne stvari od bogorodičine vodice, pa do montiranih "gostovanja" na platformi za ulaganje novca. Imali smo slučajeva gde su ljudi prevareni za preko 100.000 evra - objasnio je advokat.

Tanjug/AP Photo/Trevor Collens
Novak Đoković

Ono što je primetno u gotovo svim slučajevima, jeste da su tekstovi ovih "reklama" pisani na lošem srpskom jeziku, pa se pretpostavlja da dolaze iz inostranstva. 

Vulović dodaje da, ako je to slučaj, onda je samo teoretski moguće uhvatiti one koji su ovo "namestili", ali praktično je to veoma teško.

- Pa čak i da su u Srbiji! S druge strane, naknade koje se dosuđuju u tim slučajevima su jako male. Možete da dobijete par stotina hiljada dinara, a nekome ko je na čelu neke klinike šta to znači ako je urušen njegov i ugled ustanove?! - naglasio je advokat i dodao da ovi postupci umeju da traju i po tri godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike