I doktor Milovan Bojić žrtva prevaranata! Veštačkom inteligencijom zloupotrebljeni njegovi lik i glas u reklami

03.01.2024

14:31

0

Kako se navodi u saopštenju Instituta Dedinje, na internetu su se pojavili oglas i reklama lažnog sadržaja

I doktor Milovan Bojić žrtva prevaranata! Veštačkom inteligencijom zloupotrebljeni njegovi lik i glas u reklami
Copyright Tv Pink Printscreen

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić obavestio je danas javnost da je, korišćenjem veštačke inteligencije, prikazivanjem njegove slike i generisanjem njegovog glasa, grubo zloupotrebljeno njegovo ime i ličnost u cilju reklamiranja izvesnog preparata za bolju cirkulaciju.

Kako se navodi u saopštenju Instituta Dedinje, na internetu su se pojavili oglas i reklama lažnog sadržaja kojim, navodno, Bojić preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju kao izuzetno efikasan.

"Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina lečenja neispitanim i preparata sumnjivog porekla", poručuje se u saopštenju. Dodaje se da je, radi zaštite od takvog kriminalnog ponašanja kojima su ugroženi njegov identitet, ime i reputacija, Bojić pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnolokog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu. Ističe se da su, tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor upadljivo različiti u odnosu na glas i način izlaganja Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika. "N.N. lica su, kao i mnogo puta do sada, zloupotrebila delo prof. Bojića u nameri da ljude varanjem ubeđuju u delotvornost pomenutih tableta kako bi poboljšali svoje zdravlje, a oni na tome profitirali", navodi se u saopštenju.

-Takvo neetičko korišćenje imena prof. Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska, predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku, navodi se u saopštenju i dodaje da su prava meta takvih oglasa lakoverni ljudi, koji ne sumnjajući da se radi o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje. "Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini kako bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti 'Dedinje' nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima", rekao je Bojić.

Inače, naš čuveni kardiohirurg nije jedini koji je zloupotrebljen zarad reklame. I otac Predrag Popović našao se na meti prevaranata koji su putem društvene mreže Fejsbuk .

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike