Umro akademik Srboljub Živanović koji je istraživao istinu o Jasenovcu

02.01.2024

13:10

0

Autor: R.M.

Najveći deo svog radnog veka proveo je kao redovni profesor na medicinskom fakultetu Sveti Bartolomej u Londonu a autor je preko 30 knjiga

Umro akademik Srboljub Živanović koji je istraživao istinu o Jasenovcu
Copyright Printscreen/YouTube/Balkan info

Akademik prof. dr Srboljub Živanović preminuo je juče u Londonu u 90. godini. 

Živanović je preminuo posle kraće bolesti, a u javnosti će ostati upamćen kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine vršio iskopavanja masovnih grobnica u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora smrti.

Živanović je rođen 1933. godine u Sarajevu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta 1959. godine i 1964. godine postao jedan od najmlađih doktora nauka. Profesionalno se bavio anatomijom, paleopatologijom i bioantropologijom a njegova anatomska otkrića čak su objavljena u Grejovoj Anatomiji iz 1973. godine. 

Bio je član Kraljevskog antropološkog društva Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog društva kao i Međunarodne Slovenske Akademije nauka, kulture, obrazovanja i umetnosti ali i Akademije nauka Republike Srpske.

Najveći deo svog radnog veka proveo je kao redovni profesor na medicinskom fakultetu Sveti Bartolomej u Londonu a autor je preko 30 knjiga.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kao i Ordena Svetog Save za antropološka ispitivanja u Manastiru Koporin kao i prestižnom Markizovom nagradom "Ko je Ko u svetu" 2020.godine.

Dobio je i nagradu Rastko Petrović za knjigu "Jasenovac", a nosilac je i memorijalnih plaketa i nagrada udruženja preživele dece logoraša Jasenovca iz Srbije i Republike Srpske. 

Takođe, bio je jedan od osnivača Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust sa sedištem u Londonu i Predsednik Komisije za istraživanje istine o Jasenovcu.

Živanović će biti sahranjen na pravoslavnom groblju u Londonu, a komemoracije će biti održane u Banja Luci, Beogradu i Londonu. Svi datumi će biti naknadno objavljeni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike