Srbija i Republika Srpska udružuju snage: Doneta odluka o osnivanju Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara

20.10.2023

16:43

0

Vlada Srbije osnovala Upravljačko telo za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama

Srbija i Republika Srpska udružuju snage: Doneta odluka o osnivanju Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara
jasenovac logor oktobar 2022 foto ratko cetina (2) - Copyright 24sedam/R.C.

Na poslednjoj sednici, Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara u čast žrtvama Jasenovca. Ovo je prva faza ka ostvarenju projekta izgradnje dva centra u Beogradu i Donjoj Gradini.

Memorandum o izgradnji memorijalnih centara potpisali su 4. avgusta u Banjaluci predsednici vlada Republike Srpske i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić. Prema ovom dokumentu, centri će biti mesto gde će se odati pošta žrtvama ustaškog genocida, posebno onima iz koncentracionog logora Jasenovac.

Oba centra u Beogradu i Donjoj Gradini biće izgrađena prema istim standardima i imati isti izgled. Za predstavnike Srbije u Upravljačkom telu imenovani su predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, patrijarh Porfirije, dok će tehničku podršku pružati Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Upravljačko telo biće zaduženo za donošenje ključnih odluka o izgradnji centara. S druge strane, Vlada Republike Srpske imenovala je svoje predstavnike u ovom telu, uključujući predsednika Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića i predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića.

Ovaj projekat će očuvati sećanje na žrtve Drugog svetskog rata, posebno one iz Jasenovca, u kolektivnoj svesti srpskog naroda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike