Srbija ima svoje heroje! U 2024. godini smo zbog njih plakali i smejali se, oni su nam uzvratili - ozdravljenjem

01.01.2024

12:30

0

Autor: M.Vukićević

Na listu lekova dodata su 22 nova inovativna leka - 16 za bolesti koje se do sada nisu lečile o trošku RFZO i šest terapijskih alternativa

Srbija ima svoje heroje! U 2024. godini smo zbog njih plakali i smejali se, oni su nam uzvratili - ozdravljenjem
Ilustracija - Copyright Pexels

Zbog njih smo plakali i radovali se, i zbog njih Srbija ima svoje heroje!

Porodica na fotografiji. Svi nasmejani, ali jedno dete je na toj slici bolesno. U problemu, očaju, tuzi, uvek nekog tu ima kome je preko potrebna naša pomoć, a ovo su deca koju smo izlečili prošle godine.

Možda najbitnija vest godine jeste da će se iz budžeta Srbije za lečenje dece u inostranstvu izdvojiti još 30 miliona evra, kao i da će se genski testovi i skrining na spinalnu mišićnu atrofiju raditi u svim porodilištima u Srbiji. Država će plaćati najskuplji lek na svetu, "zolgensmu", za petoro do osmoro dece na godišnjem nivou, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čuvenu "zolgensmu" je poslednja primila devojčica stara godinu dana iz Užica.

privatna arhiva
 

Već početkom novembra u Srbiju je stigla inovativna terapija za pacijenate sa cističnom fibrozom.

Lek za "decu leptire" 

Lepa vest je i da nedavno odobren lek u SAD za buloznu epidermolizu, retku bolest koja stvara rane po celom telu, a koja predstavlja izazov za 39 osoba u Srbiji, od kojih je 17 dece, očekuje se da stigne u našu zemlju u prvim mesecima naredne godine.

Ovaj lek, u obliku gela, ima godišnji trošak od preko 660.000 dolara. Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ističe da je lek registrovan u Americi, ali da proces registracije u Evropi tek sledi, odnosno da je planiran do juna 2024. godine.

- Praksa u Srbiji je da se lekovi uvoze nakon registracije u Evropi, uz finansijske mogućnosti. Međutim, ovo će biti prvi put da uvozimo lek koji je registrovan pre Evrope. Naša Agencija za lekove i medicinska sredstva je dala dozvolu za uvoz. Ovo je od velikog značaja, s obzirom na težinu ove retke bolesti - naglasio je prof. dr Radojević Škodrić.

Istakle se devojčice - one su male heroine

 I građani, pa i deca, su pomagali bolesnima tokom prethodne godine.

Kad bi bilo više dece poput Nine, Anđele, Dejane, Mare, Viktorije, mališana iz predškolske ustanove iz Subotice.

Tako je Viktorija Tomić (8), učenica OŠ "Dušan Jerković", donirala svoju kosu za izradu perike devojčici oboleloj od karcinoma, i ganula je do srži svakog ko je priču čuo. OŠ "Ivan Milutinović" u Slancima organizovala je veliku Vaskršnju humanitarnu akciju, a sva prikupljena sredstva donirali su za lečenje četvorgodišnjeg Strahinje Marjanovića.

Mara M. iz Zemuna odrekla se pre nekoliko godina novogodišnjeg paketića kako bi usrećila devojčicu i dečaka koje i ne poznaje.

Priča o maloj Nini, Novosađanki koja prodaje krofne u naselju Adice, podigla je buru na mrežama i izazvala lavinu emocija. Ona je to činila jer je želela da pomogne svom teško bolesnom tati kojem je novac za lečenje bio preko potreban. I uspela je u tome!

RINA
 

 

Boris trčao 463 km da bi Anđela i Matija ozdravili

Boris Gujaničić (25) iz Smedereva je odlučio da svoju ljubav prema trčanju iskoristi za nešto veće od sebe. Ideja se rodila preko noći, kako sam skromno ističe, ali njegova odlučnost je velika.

Postavio je sebi izazov - 1. maja naredne godine trčaće neverovatnih 463 kilometra od centra Smedereva do manastira Ostrog. Cilj ovog izuzetno zahtevnog poduhvata nije samo postizanje ličnog uspeha, već i pružanje pomoći u lečenju malenog Matije Zlotanovića (2), koji se suočava sa više teških dijagnoza. Matijini roditelji su prijatelji s Borisom, a pored toga, Boris želi da podrži i Anđelu Petrović, koja se bori sa retkom bolešću izazvanom mutacijom gena.

Na listi 96 inovativnih lekova

U poslednjih šest godina u Srbiji je značajno povećana dostupnost inovativnih lekova zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta, istakla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić prilikom potpisivanja ugovora između RFZO i farmaceutskih kuća, što je još jedan korak ka obezbeđivanju inovativne terapije za sve obolele kojima će ovi lekovi biti dostupni u martu.

- U proteklih šest godina na listu lekova stavljeno je 96 inovativnih lekova, dok je, poređenja radi, za osam godina, od 2007. do 2015. godine, stavljen 21 inovativni lek. Budžet za ovu skupu terapiju se povećavao iz godine u godinu. Za inovativne lekove 2020. godine izdvojeno je 2,8 milijardi dinara, 2022. oko 5,8 milijardi dinara, a ove godine 6,2 milijarde dinara. Međutim, to nije jednokratno ulaganje, već se novac obezbeđuje za svaku godinu nakon stavljanja na listu, tako da je ove godine za inovativne lekove za pacijente koji već primaju inovativnu terapiju izdvojeno oko 30 milijardi dinara - rekla je prof. dr  Radojević Škodrić i dodala da će država i u narednom periodu nastaviti sa obezbeđivanjem novih inovativnih lekova.

Profimedia/Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Lekovi koji su dodati na listu:

Na listu lekova dodata su 22 nova inovativna leka (16 za bolesti koje se do sada nisu lečile o trošku RFZO i šest terapijskih alternativa - novi inovativni lekovi za bolesti za koje već postoje inovativni lekovi o trošku RFZO).

Novi inovativni lekovi su za sledeća oboljenja:

6 za karcinom dojke
3 leka za karcinom pluća
1 lek za karcinom prostate
4 leka za adjuvantni melanom
1 lek za kolorektalni karcinom
1 lek za karcinom jetre
1 lek za multipli mijelom
3 leka za psorijazu
2 leka za multiplu sklerozu

Na listu je dodato i 36 novih lekova za bolesti koje se već leče o trošku RFZO – tzv. no budget lista: za HIV, hepatitis B, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, Kronovu bolesti i ulcerozni kolitis, anestetici, kontrastna sredstva, antidepresivi i lekovi za druga oboljenja.

Bonus video:

 
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike