Lepa vest: Stiglo više doza nego što je obećano, na inovativnu terapiju 36 osoba sa cističnom fibrozom!

19.01.2023

12:07

0

Na novu, inovativnu terapiju u lečenju osoba sa cističnom fibrozom biće uklučeno 36 pacijenata. Primena leka trikafta bi trebalo da krene u februaru

Lepa vest: Stiglo više doza nego što je obećano,  na inovativnu terapiju 36 osoba sa cističnom fibrozom!
Obezbeđeno više doza inovativnog leka za osobe obolele od cistične fibroze - Copyright Profimedia

Predsednica Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije Milica Perić, izjavila je danas da će 36 pacijenata biti uključeno na inovativnu terapiju, dodajući da se nada da će se sa primenom leka trikafta krenuti u februaru.

  Perić je za Tanjug potvrdila da se glas pacijenata sa cističnom fibrozom danas bolje čuje nego ranije, podsetivši da je prošle godine otvorena prva regionalna konferencija o cističnoj fibrozi.

Posle te konferencije je obezbeđeno više doza inovativnog leka za osobe obolele od cistične fibroze, dodala je ona.

    "Imali smo čast da prvu regionalnu konferenciju otvori prva dama Tamara Vučić i ona je tu ekskluzivnu vest saopštila svim prisutnima. To smo mi predstavnici udruženja, lekari i roditelji dočekali sa suzama u očima. Ovog puta su to bile suze radosnice", rekla je Perić.

 Ona je navela da je zahvaljujući RFZO i profesorki Sanji Radojević Škodrić stiglo više doza nego što je obećano.

 Direktor Klinike za pulomologiju Kliničkog centra Srbije Mihajlo Stjepanović, objasnio je da cistična fibroza spada u grupu retkih, genetskih bolesti, gde se dešava mutacija na hromozomu sedam, odnosno na jednom proteinu koji je važan nosač za razmenu elektrolita kroz ćelijsku membranu hlora i natrijuma.

  "Kod tih bolesnika se dešava poremećaj lučenja hlora tako da prvi organi koji stradaju su pluća i egzokrina žlezda. Zbog prekomernog nakupljanja sekreta koji je težak za iskašljavanje bolesnici se javljaju sa oštećenjima u plućima", rekao je Stjepanović.

 Na pitanje koliko je inovativni lek važan za njihovo lečenje, Stjepanović je objasnio da se lek sastoji od tri molekula i da je glavna prednost što deluje na poremećen mehanizam hlora, te na taj način omogućava normalno funkcionisanje žlezda koje su oštećene, a samim tim i upluća.

"Već posle četiri nedelje od prve doze leka zabeleženo je značajno poboljšanje plućne funkcije, manje stvaranje sekreta, dobro funkcionisanje ostalih organa. Pacijenti dobijaju na telesnoj težini i njihov kvalitet života se drastično menja na bolje", rekao je Stjepanović.

  Lek je posle kliničkih ispitivanja 2019. godine odobrila Američka agencija za lekove, 2020. godine Evropska agencija za lekove, a godinu dana kasnije se pojavio i u Srbiji zahvaljujući intervenciji RFZO i Ministarstva zdravlja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike