Inovativni lekovi sve prisutniji u Srbiji! Direktorka RFZO: U proteklih šest godina na listu stavljeno 96 medikamenata

27.12.2023

11:57

0

Budžet za inovativne lekove je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara

Inovativni lekovi sve prisutniji u Srbiji! Direktorka RFZO: U proteklih šest godina na listu stavljeno 96 medikamenata
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u Beogradu danas su potpisani ugovori za 22 inovativna leka koji su na novoj listi lekova RFZO.

V.d. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je na ceremoniji održanoj tim povodom da je, zahvaljujući višestrukom povećanju budžeta i proširenju liste inovativnih lekova, povećana i dostupnost inovativnih terapija.

"U proteklih šest godina na listu inovativnih lekova stavljeno je njih 96. Budžet za njih je višestruko povećan i u ovoj godini bio je 30 milijardi dinara. Iznosi za inovativne lekove nisu jednokratni i nastavićemo sa stvaranjem inovativnih lekova", rekla je Radojević Škodrić.

Kako je navela, nakon današnjeg potpisivanja ugovora, sledi usvajanje liste od strane vlade Srbije, pa bi ovi lekovi trebalo da se nađu u našim bolnicama od marta.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja ocenio je da ovo, rekordno proširenje liste inovativnih lekova predstavlja najbolji pokazatelj da je država prepoznala značaj ovih najsavremenijih lekova koje medicina danas može da pruži.

"Ovo je ne samo značajna vest za one bolesnike koji će za koji mesec dobiti priliku da se leče novim inovativnim lekovima, već izuzetno bitna vest i za sve osiguranike u našoj zemlji. Pokazuje da je uspostavljen kontinuitet u proširenju liste inovativnih lekova, što nije bio slučaj pre pet, deset ili više godina", izjavio je Trkulja.

Prema njegovim rečima, već od sledeće godine biće rešeno i pitanje sistemskog finansiranja inovativnih lekova kroz uspostavljanje izdvojene budžetske linije za ulazak ovih lekova na pozitivnu listu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike