Pazite se prevare: Na hiljade brojeva stigla SMS poruka - šalju u ime "Pošte", traže da kliknete da "potvrdite adresu" (FOTO)

21.12.2023

12:31

0

Slična poruka stizala je građanima i ranije, na šta su upozoravali korisnici društvenih mreža

Pazite se prevare: Na hiljade brojeva stigla SMS poruka - šalju u ime "Pošte", traže da kliknete da "potvrdite adresu" (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Još jedna u nizu prevara danas je primećena u Srbiji. Na hiljade brojeva različitih operatera stigla je identična poruka. Prevaranti se predstavljaju kao "Pošta Srbije" i navodno nemaju dovoljno informacija kako bi vam dostavili paket.

- Vaš paket je stigao na skladište i ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molim vas, potvrdite vašu adresu na sledećem linku - piše u SMS poruci.

Pošta: Ne klikćite!

Pošta Srbije već mesecima se nalazi na udaru prevaranata koji, koristeći logo i ime firme, pokušavaju da se dokopaju podataka i novca.

- Potrebno je da budemo svesni da su napadači izuzetno maštoviti i puni ideja, i da se novi načini pokušaja prevare pojavljuju svakodnevno.

Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću, i koje zloupotrebljavaju ime i logotip Pošte Srbije, i usluga koje preduzeće pruža, poput Post-ekspres usluge - navode u "Pošti".

Upozorenje Pošte

- Počinioci ovih prevara, najčešće koriste SMS poruke ili onlajn aplikacije za razmenu poruka (Viber, WhatsApp i slično), i imejlove sa namerom krađe ličnih podataka i podataka o platnim karticama, a sve u cilju ostvarivanja finansijske dobiti - dodaju.

Kako kažu, počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove.

Printscreen
 

 

- Klikom na link u SMS poruci, otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj.

Printscreen
 

Upozoravamo: Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako na primer umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije - ističu.

Prevare aktuelne mesecima

Slična poruka stizala je građanima i ranije, na šta su upozoravali korisnici društvenih mreža.

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike