Mladi dobijaju infarkt u 25. godini! Dr Mitrović: Krvni sudovi im čisti, ali energetska pića piju kao sok i mešaju sa ovim!

18.12.2023

13:14

0

Već od 45 godine počinje "zamor materijala" a dodatni problem je što na zdravlje ne utiče samo stres već i vremenska prilike

Mladi dobijaju infarkt u 25. godini! Dr Mitrović: Krvni sudovi im čisti, ali energetska pića piju kao sok i mešaju sa ovim!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kardiolog Urgentnog centra KCS dr Predrag Mitrović kaže da iako se neko oseća mlad, njegov organizam stari, pa je važno da se već u četrdesetim godinama posvetimo redovnim pregledima srca.

- Treba izbaciti pušenje, ne treba biti gojazan treba dovesti na novu meru. Ako imaju šećernu bolest, treba da se leče... To su lekovi koji mogu da se piju 100 godina. Ako je povišen holesterol, ide dijeta, postoje i prirodni načini i medikamenti da se to sredi, ko neće da pije terapiju - kaže dr Mitrović.

On objašnjava da već od 45 godine počinje "zamor materijala"  a dodatni problem je što na zdravlje ne utiče samo stres već i vremenska prilike.

- Nije samo stres protiv našeg zdravlja, sada i priroda radi protiv nas. Od 45. godine počinje zamor materijala, naš metabolizam se usporava i on ne može da popravi neke stvari. Drugo je da sada imamo i samo dva godišnja doba. Vreme u samo jednom danu oscilira za čak 12 stepeni razlike. To utiče i na krvne sudove koji se sužavaju i šire u odnosu na pritisak spoljne sredine - kaže dr Mitrović.

Doktor dodaje da su mladi sve više ugroženi kada se radi o problemima sa srcem.

- Brza hrana, energetska pića koja se uzimaju pogoršavaju njihovo zdravlje. Kisela voda koja pojačava dejstvo energetskih pića, preterano slana i začinjena hrana, sve utiče na stanje srca. Energetska pića mladi piju kao sok... Imamo dosta pacijenata koji imaju infarkt sa 24, 25, 26 godina. Kada ih pregledamo vidimo da su krvni sudovi čisti, ali uzimanje energetskih pića u kombinaciji sa pušenjem napravi se spazam i dođe do infarkta - kaže dr Mitrović.

On dodaje da da svaki virus koji prođe kroz organizam može ostaviti posledice na srce ako ga ne preležimo kako treba kao i da korona često izaziva upalu srčanog mišića

- Da bismo zaštitili svoje srce trena da vodimo računa o faktorima rizika. Treba biti upućen u svoje zdravlje, da vodimo pravilan način života, kao i da već u 30-im počnete da vodite računa o svom zdravlju, zaključuje dr Mitrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike