Međunarodna mreža stoji iza dojava o bombama: Na listi uhapšenih stari znalac policije Evrope! (FOTO/VDEO)

15.12.2023

19:34

0

Kod jednog uhapšenog u Srbiji pronađen je novčanik sa bitkoinima i dokazima o transakcijama sa osobama u inostranstvu

Međunarodna mreža stoji iza dojava o bombama: Na listi uhapšenih stari znalac policije Evrope! (FOTO/VDEO)
Akcija hapšenja osumnjičenih za dojave o bombama - Copyright MUP

Hapšenje u Češkoj otkrilo je da su uhapšeni samo deo šire i veće međunarodne mreže koja stoji iza lažnih dojava o bombama. Kako se saznaje, pronađene su prepiske i komunikacije sa osobama iz drugih zemalja sa dokazima o planiranju i načinu sprovođenja lažnih dojava.

Kod jednog uhapšenog u Srbiji pronađen je kripto novčanik sa bitkoinima i dokazima o transakcijama sa drugim osobama u inostranstvu.

Komunikaciju su vršili kroz servere online igrica i direktne prepiske u samim igricama što je otežavalo njihovo lociranje i identifikaciju. Jedan od uhapšenih u Srbiji je već hapšen i osuđivan za prevaru i proneveru u EU.

Podsetimo, MUP je večeras saopštio da su uhapšeni P. D. (23) iz Odžaka, kao i J. M. (27) i T. Č. (42) iz okoline Zrenjanina.

Kako se sumnja, oni su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Republici Srbiji.

MUP navodi da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava i njihovih korisnika.

Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno je ukupno 80 dojava o bombama na nekoliko desetina imejl adresa u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike