Šta se zaista krije iza "Tajne večere"? Genijalni um Leonarda da Vinčija nam je ostavio još jednu zagonetku (VIDEO)

07.07.2023

17:00

0

I taman kada pomislimo da je o ovom renesansnom slikaru sve već rečeno, pojavi se neko novo otkriće

Šta se zaista krije iza "Tajne večere"? Genijalni um Leonarda da Vinčija nam je ostavio još jednu zagonetku (VIDEO)
"Tajna večera" - Copyright "Tajna večera", Leonardo da Vinči/Profimedia

Genijalnost Leonarda da Vinčija je odavno nesporna kao i činjenica da je on bio mnogo više od renesansnog slikara koji je naslikao svima poznata remek-dela: "Tajna večera" i "Mona Liza" .

U genijalnost njegovog uma mnogi pokušavaju da proniknu i stotinama godina nakon njegove smrti. Njegov život i dela obavijeni su velom misterije i večite zagonetke koju naučnici pokušavaju stalno da odgonetnu.

Profimedia
 

I taman kada pomislimo da je o ovom geniju već sve rečeno, pojavi se neko novo otkriće koje bi moglo na jedan nov način da osvetli genijalnost uma ovog renesansnog umetnika.

Višedimenzionalnost talenta Da Vinčija

Reč je o novom pogledu na svima znanu "Tajnu večeru". Ka što znamo slika prikazuje Isusa i njegovih 12 apostola koji dele svoj poslednji obrok, uz obilje hleba i vina.

Savršena harmonija kompozicije, prostora i matematički precizne perspektive inspirisali su kasnije čak i savremene umetnike poput Salvadora Dalija i Endija Vorhola.

Ovo najnovije otkriće ukazuje na  višedimenzionalnost talenta Leonarda da Vinčija.

"Tajna večera", Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Naime, Đovani Maria Pala, posvećeni istraživač Da Vinčija i doktorski kandidat na Magdalen Koledžu, proučavao je i analizirao “Tajnu večeru” od 2003. godine.

Kao muzičar, Pala je želeo da prodre dublje u tajnu ovog dela, postajući opsednut proporcijama i skrivenim merama. Nakon njegovog otkrića, Palova knjiga “Leonardo: Konačna tajna” sadrži matematičke postupke na slici koji kad se prevedu na muzički jezik predstavljaju kao podloga za misterioznu, pogrebnu pesmu.

Lire u obliku konjskih glava

Da Vinčijevi muzički talenti i interesovanja često su zanemareni u poređenju sa njegovim dostignućima u nauci i umetnosti. Međutim, bio je talentovani kompozitor i izumeo je lire u obliku konjske glave. Mnogi su pokušavali da naprave njegove instrumente koristeći se njegovim skicama.

Profimedia
 

Međutim, posle ovog novog saznanja posvećenog istraživača Da Vinčijevog dela možemo da zaključimo da su simfonije duboko ukorenjene u njegovom istorijskom delu.

Njegova slikarska dela bila su plen mnogih nagađanja nakon knjige Dena Brauna “Da Vinčijev kod”, pri čemu kritičari dovode u pitanje istorijsku tačnost i versku priču protiv Katoličke crkve.

Međutim, Pala je istakao da njegova otkrića i saznanja ne nastoje da ocrne ime katoličke crkve, naprotiv.

Profimedia
 

- Zvuči kao rekvijem  To je kao filmska muzika koja ističe strast Isusa - naveo je ovaj istraživač.

Simbolični hleb koji je na stolu primetio Pala, predstavlja dar od Boga u hrišćanstvu. Isus je lomio hleb da nahrani mnoštvo, prikazujući time deljenje. Pala je ukazao na muzičku harmoniju koja je isprepletena u Da Vinčijevom slikarstvu, rekavši:

- Gde imate harmonične proporcije, imate muziku. 40-sekundni rekvijem je izvanredan predstavnik prateće muzike za ovo umetničko delo – inkorporirajući gotovo negativni prostor u muziku. Pauze u rekvijemu nagoveštavaju nadolazeće okolnosti u “Tajnoj večeri” - tvrdi on.

Zamućena granica između umetnosti i muzike

Međutim, Da Vinčijeve note trebalo je čitati s leva na desno, u njegovom autentičnom stilu.

Stručnjak za Da Vinčija, Alesandro Vekosi, komentarisao je Palovo otkriće, rekavši da je Pala najverovatnije u pravu.

Profimedia
 

“Tajna večera” je najranija slika koja sadrži neku vrstu multimedijalnog aspekta.

Tradicija dodavanja muzičke pratnje umetnosti spojila se nesvesno. Da Vinči je zamutio granicu između umetnosti i muzike pre nekoliko vekova, kako bi stvorio iskustvo ispred svog vremena.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike