Grujičić: Lečenje po svetskom standardu u Zdravstvenom centru u Prokuplju

11.12.2023

16:54

0

Ministarka je pozvala mlade lekare da na specijalizacijama usvajaju što više modernih tehnika

Grujičić: Lečenje po svetskom standardu u Zdravstvenom centru u Prokuplju
Copyright Tanjug/printscreen

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da će Zdravstveni centar u Prokuplju građanima u tom delu zemlje omogućiti zdravstvenu uslugu i lečenje po svetskim standardima.

"Prvi put se ugrađuje u Srbiji klima sistem koji omogućava da bolnicu ukoliko je potrebno možete da pretvorite u kovid bolnicu. Koristi se takozvani otpadni vazduh, štedi se energija, na krov su stavljeni solarni paneli, tako da je ovo jedna nova, moderna bolnica koja treba da bude ponos celog kraja", rekla je Grujičićeva pred dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

Ona je navela da se u dogovoru sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) sve više lekova spušta na sekundarne zdravstvene ustanove. 

"To radimo da bismo rasteretili tercijarne zdravstvene centre, a najnovije terapije koje se uvode samo se daju u tercijarnim zdravstvenim centrima", ukazala je Grujičićeva. 

Ključ je u pravovremenoj dijagnostici

Ona je pozvala mlade lekare da na specijalizacijama usvajaju što više modernih tehnika. 

"Budućnost medicine u minimalno invazivnoj hirurgiji nije u velikim hirurgijama, zato što radimo na domovima zdravlja i na pravovremenoj dignostici određene bolesti. Imaćemo tih bolesti više, zato što ćemo ih brže otkrivati, ali imaćemo efikasniju terapiju i ti ljudi će duže živeti sa svojom bolešću", objasnila je ministarka. 

Prema njenim rečima, ministarstvo će odlučiti u kojim selima će praviti stacionirane ambulante i koliko će biti potrebno pokretnih ambulanti kako bi se došlo do svakog pacijenta. 

"Lekari opšte prakse će znati da urade ultra zvuk i EKG, da analiziraju krv. Danas imate mali aparat sa kojim možete iz kapi krvi da izvadite 17 analiza. To može da se uradi na licu mesta i doktori će odlučiti da li će pacijenta negde uputiti, ili raditi nove analize", istakla je Grujičićeva. 
Ona je rekla da će Zdravstveni centar u Prokuplju biti povezan sa svim kliničko-bolničkim centrima kako bi lekari iz ove ustanove mogli da šalju pacijente tamo gde je potrebno. 

Oprema vredna 15 miliona

Na pitanje koliko iznosi vrednost opreme potrebne za bolnicu, Grujičićeva je navela da oprema košta 15 miliona evra.

"Što se tiče magnetne rezonance ona je planirana da se nabavi iz kredita Svetske banke, isto iza Nove godine. Ovaj kredit mora zatim da čeka ratifikaciju u Skupštini Srbije", objasnila je Grujičićeva. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike