Uklonili tumor težak 25 kilograma: Tim lekara Klinike u Višegradskoj spasao život devojke

10.12.2023

12:02

0

Čitav tim je radio operaciju koja je trajala tri sata

Uklonili tumor težak 25 kilograma: Tim lekara Klinike u Višegradskoj spasao život devojke
Operacija - Copyright Pixabay

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju devojku, koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju. Tumor koji je rastao u predelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji, ispričao je za Dnevnik RTS-a prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

„Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 i nešto kilograma je imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo posle veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju“, objašnjava profesor.

RTS printscreen
prof. dr Aleksandar Stefanović

 

Operacija je trajala tri sata, dodaje dr Stefanović, a hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti deo tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao levom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promena.

"Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da se ona jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo neretko takve tumore“, navodi gost Dnevnika.

Izuzetni rezultati medicinski potpomognute oplodnje

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj tokom ove godine urađeno je preko 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, ističe prof. dr Stefanović dodajući da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, mada je kolokvijalno uglavnom nazivaju porodilište.

Pored toga urađeno je preko 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija. Takođe, urađeno je 50 embriotransfera od zamrznutih embriona, a procenat uspešnosti od 35 osto je iznad svetskih standara i na to su stručnjaci u Klinici veoma ponosni, naglašava profesor.

"Onkofertilitet se od maja meseca takođe finansirano od strane države. Dakle, zamrzavanje ćelija i oocita, spermatozoida od pacijenata koji su oboleli od malignih bolesti, kojima treba ukloniti reproduktivne organe ili kojima je ugroženo kvalitetnih ćelija. Kod nas smo imali 37 ovakvih zamrzavanja“, dodaje gost Dnevnika.

Jedan od velikih pomaka na ovom polju je i to što se na inicijativu predsednika Vučića i Srbija uključila u program donacija reproduktivnog materijala.

"Mi smo uradili kod nas nekih 33 ciklusa, od 80 ćelija koje smo naručili, više smo naručili spermatozoida nego oocita, takvi su nam pacijenti. Imamo šest trudnoća, šest nalaza potvrde trudnoće još uvek čekamo, tako da biće ih još, a veoma skoro očekujemo i prvu bebu i porođaj prve bebe iz doniranih ćelija iz inostranstva“, navodi prof. dr Aleksandar Stefanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike