Prošlo je 32 godine od zločina bez kazne: Članove srpske porodice Zec zverski poubijali u Zagrebu, ubice priznale zločin a sud ih oslobodio!

07.12.2023

10:59

0

Autor: 24sedam

Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće u noći između 7. i 8. decembra 1991. a njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali

Prošlo je 32 godine od zločina bez kazne: Članove srpske porodice Zec zverski poubijali u Zagrebu, ubice priznale zločin a sud ih oslobodio!
Porodica Zec - Copyright Privatna arhiva

Tročlana srpska porodica Zec pre 32 godine likvidirana je u Zagrebu, a za brutalna ubistva niko nikada nije odgovarao.

Naime, Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće u noći između 7. i 8. decembra 1991. a njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem. 

Hrvatski ultradesničari konstantno su pretili porodici Zec još od raspada SFRJ 1990. godine a u pretećim pismima su im poručivali da treba da odu iz Hrvatske jer tu za Srbe nema mesta. 

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović. Oni su priznali zločin bez prisutva advokata a onda je sud ocenio da je priznanje pribavljeno na nezakonit način i oslobodio ih.

Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari "Križevčanka" na početku Petrinjske ulice u Zagrebu a neke od ubica je poznavao od ranije. Čak im je i novac pozajmljivao. Kobne noći su sem njega u kući bili i njegova supruga Marija (36), deca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7). 

Privatna arhiva
Ubijeni članovi srpske porodice Zec

Mihajlo je bio lovac a ubice su njemu i supruzi rekli da će pretražiti njihovu kuću i oduzeti oružje koje poseduje a onda su im pokupili zlato, novac i sve vredno što su našli.

Mihajlo je zahtevao da vrate uzeto, a onda je jedan od njih Siniša Rimac ispred kuće u njega ispalio nekoliko metaka i ubio ga na mestu.

Mihajlova supruga i ćerka Aleksandra izašle su da vide šta se dešava, a onda su ih ubice u uniformama ubacili u vozilo, dok su ostala deca spavala.

Siniša Rimac je odlikovan osam puta za učešće u ratu a neki izvori navode da je upravo on ubio Mihajla Zeca, a da je Munib Suljić likvidirao Aleksandru Zec hicima u potiljak iz automatskog oružja.

MUP
Munib Suljić, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Igor Mikola

Sutradan, 8. decembra, u Zavodu za Sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je obdukcija Mihajla Zeca. O samom događaju se nije mnogo pričalo, a nakon nekoliko dana privedeni su Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Siniša Rimac i Snježana Živanović. Svi oni su bili pripadnici rezervnog sastava policije pod komandom Tomislava Merčepa. 

Šest dana kasnije, 13. decembra, uhapšeni su priznali sva tri ubistva. Telo majke pronađeno je sa šest rana od metka, od kojih su tri bile na glavi.

Devojčica Aleksandra nađena je sa vezanim rukama, povezom na očima i tri metka u glavi.

Niko od učesika u ovom brutalnom zločinu nije odgovarao, jer zbog, kako je tada saopšteno, proceduralnih grešaka njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog sudije nije se moglo koristiti u sudskom postupku. 

Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac ipak su osuđeni 2005. godine, ali zbog ubistva nepoznatog muškarca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike