Aleksandri (12) su vezali ruke i oči, pa joj ispalili tri metka u glavu: Godišnjica ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

07.12.2022

09:24

0

Autor: 24sedam

Mariju i Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem

Aleksandri (12) su vezali ruke i oči, pa joj ispalili tri metka u glavu: Godišnjica ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu
Porodica Zec - Copyright Privatna arhiva

Danas se navršava 31 godina od ubistva tročlane srpske porodice Zec u Zagrebu, za čija brutalna ubistva niko nije odgovarao.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem. Pretnje porodici Zec, od strane hrvatskih ultradesničara, počele su još pre raspada SFRJ 1990. godine. U pretećim pismima koje su dobijali, poručivano im je da treba da idu iz Hrvatske jer tu za Srbe nema mesta. 

Privatna arhiva
Marija, Aleksandra i Mihajlo Zec

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata Sud je ocenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Neki od njih su čak pre rata pozajmivali novac od Zeca. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), deca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7). 

Pretres i pljačka

Ubice su Mihajlu i Mariji saopštili da će pretražiti njihovu kuću i oduzeti oružje koje poseduje, pošto je Mihajlo bio strastveni lovac. Iako nisu imali nijedan valjan dokument za upad u kuću i pretres, uzeli su zlato, novac i sve vredno što su našli.

Kada je Mihajlo pokušao da se objasni sa njima zahtevajući da vrate uzeto, jedan od njih, Siniša Rimac, je ispred kuće u njega ispalio nekoliko metaka. Mihajlo je bio na mestu mrtav.

Kad je čula pucnjavu na ulici, Mihajlova supruga izašla je da vidi šta se događa, a za njome je istrčala i ćerka Aleksandra. Ubice u uniformama su ih pokupili i ubacili u vozilo, dok je preostalo dvoje dece, Dušan i Gordana, spavalo.

MUP
Munib Suljić, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Igor Mikola

Za svoje učešće u ratu u Hrvatskoj, Siniša Rimac je odlikovan osam puta. Neki izvori navode da je upravo on ubio Mihajla Zeca, a da je Munib Suljić likvidirao Aleksandru Zec hicima u potiljak iz automatskog oružja.

Priznali zločin pa pušteni

Sutradan, 8. decembra, u Zavodu za Sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je obdukcija Mihajla Zeca. O samom događaju se nije mnogo pričalo, a nakon nekoliko dana privedeni su Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Siniša Rimac i Snježana Živanović. Svi oni su bili pripadnici rezervnog sastava policije pod komandom Tomislava Merčepa. 

Tek šest dana kasnije, 13. decembra, uhapšeni su priznali ubistvo Mihajla, kao i supruge Marije i ćerke Aleksandre na Sljemenu.

Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans
Tomislav Merčep

Telo majke pronađeno je sa šest rana od metka, od kojih su tri bile na glavi, dok je Aleksandrino telo pronađeno sa vezanim rukama, povezom na očima i tri metka u glavi.

Niko od učesika u ovom brutalnom zločinu nije odgovarao, jer zbog, kako je tada saopšteno, proceduralnih grešaka njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog sudije nije se moglo koristiti u sudskom postupku. 

Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac ipak su osuđni 2005. godine, ali zbog ubistva nepoznatog muškarca. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike