Mladi iz "Kuće mogućnosti" prave novogodišnje poklone: Možete podržati njihovo osamostaljenje kupovinom suvenira

07.12.2023

09:36

0

Ako želite da im pomognete, kupite novogodišnje poklone koje su oni pravili

Mladi iz "Kuće mogućnosti" prave novogodišnje poklone: Možete podržati njihovo osamostaljenje kupovinom suvenira
Copyright rts printscreen

I kada postanu punoletni, mladi koji napuštaju sistem alternativnog staranja, još nisu potpuno u mogućnosti da sami brinu o sebi. Podršku za stanovanje, obrazovanje i učenje raznih poslova nalaze u "Kući mogućnosti". Ako želite da im pomognete, kupite novogodišnje poklone koje su oni pravili.

"Kuća mogućnosti" namenjena je mladim punoletnim ljudima bez roditeljskog staranja koja su napustila domove za nezbrinutu decu ili svoje hraniteljske porodice. Tu, osim smeštaja, hrane i psihološke podrške imaju i mogućnosti da nauče poneki zanat.

rts printscreen
Andrej Todorović

 

"Ovde mi je stvarno divno. Ja sam ovde našao veliku podršku. Što od Tanje što od ukućana. Lepo se snalazim, studiram i planiram da završim fakultet u narednom periodu, da završim auto-školu, stremim ka tome. Imam 19 godina i ovde sam od prošle godine", kaže Andrej Todorović.

Predsednica Udruženja "Zvezda" Tatjana Dražilović ističe da je reč o stanovanju uz podršku za mlade, da bi i oni imali priliku da završe obrazovanje ukoliko nisu, da se zaposle, nauče životne veštine.

rts printscreen
Tatjana Dražilović

 

"Pobrinemo se ukoliko postoji neki zdravstveni problem. Često postoji potreba za psihološkom podrškom. Sve ono što je potrebno jednoj mladoj osobi, kako bi se uspešno osamostalila", navodi Dražilovićeva.

Novogodišnji pokloni za dodatnu zaradu

Kuće mogućnosti, osim u Beogradu, na Ledinama, postoje i u Nišu i Kragujevcu. Finansiraju se od donacija i prodajom stvari koje sami prave. U toku je izrada poklona i novogodišnjih ukrasa, što i mladima donosi dodatni vid zarade.

Predsednica Udruženja "Zvezda" ukazuje da mladi ljudi uzrasta od 18 godina, s koliko i najčešće napuštaju sistem alternativnog staranja, nisu sasvim zreli i u mogućnosti da u potpunosti brinu o sebi.

Ističe da dve godine, koliko u proseku program traje, služi upravo tome, da se sveobuhvatno pripreme za jedan potpuno samostalan, uspešan i integrisan život.

rts printscreen
 

 

"Najčešće to bude putem preporuke centara za socijalni rad ili centara za socijalni smeštaj ili nekih drugih ustanova i pojedinaca. Mlada osoba se prijavi za program, obavi se jedan individulani razgovor gde se predstavi program i nakon toga ovo postaje njihov dom", naglašava Dražilovićeva.

Na poslu ili u školi

Zaposleni u tom centru navode da se mladi tu najčešće zadrže i duže od dve godine. Za osam godina bilo ih je više od 80.

rts printscreen
 

 

Trenutno je u ovom smeštaju devetoro mladih.

Danas su skoro svi na poslu ili u školi, što je dobro. Ako želite da im pomognete, kupite novogodišnje poklone koje su oni pravili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike