Beba u Srbiji rođena u 23. nedelji trudnoće i sa oko 400 grama! Jako malo njih preživi kada se rode ovako rano, ali ova je uspela!

17.11.2023

19:45

0

Autor: R.M.

Svako 11. dete u Srbiji se rodi prevremeno a u 60 odsto slučajeva se ne zna uzrok prevremenog rađanja

Beba u Srbiji rođena u 23. nedelji trudnoće i sa oko 400 grama! Jako malo njih preživi kada se rode ovako rano, ali ova je uspela!
Copyright Profimedia

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko 4.000 beba, a svako drugo bude lakše od 1,5 kilograma.

Iako se ne zna tačan uzrok kod većine, lekari se bore za ove male živote od samog početka. Bebe se obično rađaju sa nedovoljno razvijenim organima zbog čega moraju da budu podvrgnute medicinskim tretmanima, a mnoga od dece imaju probleme u kasnije razvoju.

- Svako 11. dete u Srbiji se rodi prevremeno. U 60 odsto slučajeva se ne zna uzrok prevremenog rađanja, a od poznatih uzroka to mogu biti prevremene trudnoće, VTO, višeplodne trudnoće ili infekcije kod majke ili bebe - objašnjava naša Vera Bikicki Ivezić iz Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali div".

Bikicki Ivetić kaže da se prevremenim porođajem smatra svaka beba rođena pre 37 gestacionalnih nedelja.

- Nema pravila, a za najraniji slučaj preživele bebe koji znamo je dete koje je rođeno posle 23 nedelje trudnoće. Ta beba je imala oko 400 grama. To su bebe kod kojih postoji veliki rizik i jako je malo preživelih u toj nedelji i sa tom gramažom - izjavila je ona.

Problemi u razvoju

Prevremeno rođene bebe moraju da budu pod specijalnim uslovima neko vreme.

- Uglavnom idu u inkubator jer ne mogu da dišu samostalno. Imaju problema sa plućima, sa razvojem digestivnog trakta, centralnog nervnog sistema, čula sluha i vida... Kod njih obično bolničko lečenje traje nešto duže nego kod beba koje su se rodile kada je bio termin za njih - dodaje naša sagovornica.

Profimedia
 

Bikicki Ivetić dodaje da 30 do 60 odsto prevremeno rođene dece ima razvojne probleme u kasnijem životu.

- Problemi su, uglavnom, u vezi sa psihomotornim razvojem. Bude problema sa vidom, sluhom, cerebralna paraliza... problemi u čitanju, pisanju i ima čitav dijapazon problema koje imaju u kasnije razvoju - objašnjava ona.

S obzirom da se kod većine dece ne zna zašto su prevremeno rođena, onda jedina prevencija postoji u zaštiti od infekcije kao jednog od uzroka ovakvih porođaja.

- Možda kod infekcije ili rizičnih trudnoća, ali s obzirom da se kod 60 odsto ne zna koji su uzroci prevremenih trudnoća onda je teško pričati mnogo o prevenciji - kaže ona.

Profimedia
 

Inače Udruženje roditelja prevremeno rođene dece "Mali div", kao jedino ovakvo u Srbiji, pokrenulo je akciju da se roditeljima prevremeno rođene dece koja su na lečenju omogući duža poseta kao što je to bilo pre kovida.

- Insistiramo da se produži vreme poseta jer je dokazano da prisustvo roditelja u bolnicama poboljšava ishod kod beba. Voleli bismo da se to vreme vrati kao što je bilo pre kovida jer još uvek nije vraćeno. Inače roditelji sada mogu da se zadrže desetak minuta svega sa bebom - izjavila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike