U Srbiji po prvi put urađena operacija raka pankreasa: Naši lekari spasili život ženi (67)!

09.11.2023

14:52

0

Ovako opsežne operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod

U Srbiji po prvi put urađena operacija raka pankreasa: Naši lekari spasili život ženi (67)!
Operacija - Copyright Pixabay

Lekari Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) kompleksnim hiruškim zahratom spasili su život ženi oboleloj od raka pankreasa.

Ova operacija u našoj zemlji izvedena je prvi put, a u svetu se izvodi u malom broju centara.

Sama procedura je, između ostalog, specifična u tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene a pacijentkinji je o ovom zahvatu izvađen značajan deo abdominalnih organa.

Profimedia
 

Pacijentkinja M. S. sa rakom pankreasa, stara 67 godina, koja je iz unutrašnjosti Srbije, pre nešto više od dve nedelje podvrgnuita je ovom hirurškom zahvatu.

S obzirom na to da je postoperativni oporavak prošao odlično, ona se već otpušta iz bolnice i odlazi kući.

Izazov i za velike svetske centre 

Veoma kompleksnu proceduru izveo je multidisciplinarni tim na čelu sa hirurgom dr Milošem Bracanovićem, a činili su ga i prof. dr Nenad Ivančević, dr Nenad Jakovljević, dr Jelena Mitrović, dr Mateja Petrović, radiolozi Bora Lukić, Jelica Vukmirović, Tijana Tomić i anesteziolozi Nataša Pavlović, Milena Kekić i Ivan Stoimirov.

Dr Miloš Bracanović objasnio je da se radi o veoma kompleksnoj operaciji APPELBY, koja predstavlja izazov za svetske centre.

Za njega lično najveći uspeh je što se pacijentkinja dobro oseća i odlazi kući.

Profimedia
ra

- U hiriškom smislu APPELBY procedura je ekstremno zahtevna i kompleksna, a za ishod i uspeh bitno je da je pacijent prošao bez komplikacija. Radi se o proceduri lečenja uznapredovalih karcinoma pankreasa kod kojih je došlo do infiltracije glavnog arterijskog stabla koje snabdeva krvlju jetru, želudac, pankeras i slezinu. Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti, sa najvećim delom odnosno skoro celim želucem, pankreasom, slezinom i arterijskim stablom, uz odstranjivanje pripadajućih limfnih čvorova i rekonstrukciju glavne crevne vene - objašnjava dr Bracanović.

Život bez ikakvih posledica

Ovako opsežne operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod.

- Preoperativno, sa kolegama sa radiologije urađena je adekvatna procena i priprema koja je doprinela da operacije prođe bez komplikacije. Najčešće komplikacije ove procedure su „otkazivanje“ jetre, krvarenje, ali i popuštanja anastomoze koja se pravi između creva i malog preostalog dela želuca. U tom smislu, anesteziološki tim i intenzivna nega su u postopertivnom periodu značajno doprineli da pacijentkinja bude otpuštenja kući bez ikakvih komplikacija - kaže dr Bracanović.

Pacijentkinja je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je na kompjuterizovovanoj tomografiji (CT) dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova.

Ne samo da joj je spasen i produžen i život, već je u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova, stoji u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike