Najeminentniji dečji kardiohirurg Evrope ponovo u Tiršovoj: "Operišem bebe stare dan ili dva"

11.10.2023

13:43

0

Direktor Klinike Siniša Dučić je izrazio zadovoljstvo zbog višegodišnjeg trajanja saradnje sa Kostolnijem koji je samo juče u Beogradu operisao dva pacijenta

Najeminentniji dečji kardiohirurg Evrope ponovo u Tiršovoj: "Operišem bebe stare dan ili dva"
Vodeći dečji kardiohirurg iz Londona Martin Kostolni - Copyright Tanjug

Vodeći dečji kardiohirurg iz Londona Martin Kostolni, koji u Beogradu na Univerzitetskoj dečijoj klinici "Tiršova" boravi 12 put, a zahvaljujući kome je samo u Srbiji do sada spaseno 35 dečjih života, danas će sa srpskim lekarima obaviti dva hirurška zahvata na malim pacijentima sa kompleksnim urođenim srčanim manama.

Direktor Klinike Siniša Dučić je izrazio zadovoljstvo zbog višegodišnjeg trajanja saradnje sa Kostolnijem koji je samo juče u Beogradu operisao dva pacijenta.

Kostolni je, kako je Dučić dodao u izjavi za Tanjug, za sve ove godine u Tiršovoj operisao više od 30 dece sa najsloženijim anomalijama srca i napravio ogromnu uštedu državi u novcu.

"Saradnja obezbeđuje veliku uštedu državi, jedna njegova operacija košta oko 100.000 funti", rekao je Dučić i podsetio na činjenicu da je Kostolni jedan od najvećih autoriteta u oblasti dečje kardiohirurgije u Evropi kao i da da svi evropski lekari idu na edukaciju u bolnicu u kojoj on radi.

Dr Kostolni: Operišem i bebe stare dan ili dva

Kostolni, svetski priznati specijalista za složene srčane mane, kaže za Tanjug da su juče operisani pacijenti dobro, posebno njegov stari pacijent, koga je operisao pre desetak godina i kome je sada bilo potrebno da se zameni deo srčanog zalistka.

"Plan je da ovaj put operišem četiri pacijenta, jedan je moj stari pacijent koga sam operisao pre desetak godina, sada je veliki kao ja, trebalo je da mu zamenimo deo srčanog zalistka", rekao je Kostolni čije operacije traju i po pet i više časova.

Kako kaže, operacija je bila veoma uspešna.

"Uspeli smo da spojimo sve te krvne sudove, da zatvorimo rupu između dve komore, pacijent je dobro, budan, skinuli smo ga sa aparata za disanje" , rekao je Kostolni i podsetio da ih danas čekaju još dve složene operacije.

Kostolni je rekao da u Beograd dolazi već desetak godina i da je saradnja koja je ostvarena između lekara u Tiršovoj i klinike Grejt ormond strit dvosmerna ulica jer tokom nje dolazi i do razmene znanja.

"Kada dođem ovde pomažem na kompleksnim slučajevima, uz sve lekari koji mi asistiraju imaju mogućnost da uče kompleksne metode koje koristimo", rekao je on.

Vodeći neonatalni i pedijatrijski kardiohirurg, podsetio je da radi na odeljenju kardiotorakalne hirurgije u londonskoj bolnici Grejt ormond strit, jednoj od najstarijih dečjih klinika u Evropi, specijalizovanoj za urođene dečje srčane mane.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, klinika na kojoj radi najveća je u Velikoj Britaniji i jedna od najvećih u Evropi i ona je i mesto za treninge mladih lekara iz celog sveta.

"Operišemo i novorođenčad koji imaju dan, dva, samo dva kilograma, za čije operacije je potrebno da se koriste i uvećala koja će povećati veličinu i srca i krvnih sudova za tri i po puta, kako bi operacija mogla uspešno da se obavi", naveo je on.

Dr Milovanović: Operiše 12. ili 13. put u Beogradu

Kardiohirurg Vladimir Milovanović koji je deo tima na čijem čelu je Kostolni podseća da je ovo 12 ili 13 put kako je Kostolni došao u Beograd. Za to vreme je operisano 35 dece, sa najtežim srčanim oboljenjima, rekao je Milovanović.

"Dr. Kostolni praktično je najeminentniji dečji hirurg u Evropi, ima najveće znanje iz retkih srčanih mana od kojih boluju deca koja operišu. Uz sve on ima ogromno kumulativno znanje jer se u centar u kojem radi u Londonu referišu deca iz čitave Evrope i sa Bliskog istoka", rekao je Milovanović.

Saradnja sa Londonom 

Direktor Klinike Siniša Dučić podsetio je da njihovi lekari odlaze u London i da sarađuju sa klinikom Grejt ormond strit. Prema Dučićevim rečima, važno je da se operacije održavaju ovde, da roditelji mogu da budu uz decu a i da naši lekari iz tima imaju priliku da učestvuju i napreduju.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Direktor Tiršove, podsetio je da sarađuju i sa klinikom iz Londona koja se bavi transplantacijom bubrega kod dece, oni dolaze u novembru, kako je dodao za njih je značajno da rade operacije na deci ispod 10 kilograma i bubrege uzimaju laparoskopski što je jako značajno za male pacijente. Iduće godine će, kako je najavio, u Beogradu u njihovoj organizaciji biti održan kurs koji će vršiti britanski stručnjak iz oblasti laparoskopske hirurgije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike