Injekcijom protiv debljine! Sve o novom leku za mršavljenje odobrenom u SAD: Evo koje rezultate daje i pod kojim uslovima

09.11.2023

20:08

0

Autor: I.K.

Iz FDA su saopštili da je uz korišćenje leka potrebno primeniti dijetu sa smanjenim unosom kalorija i povećati fizičku aktivnost

Injekcijom protiv debljine! Sve o novom leku za mršavljenje odobrenom u SAD: Evo koje rezultate daje i pod kojim uslovima
Ilustracija - Copyright Pexels

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je odobrila za upotrebu injekciju "zepbound" (tirzepatid) za hroničnu kontrolu težine kod odraslih. Ovaj lek, koji bi trebalo da utiče na debljinu, biće namenjen pacijentima koji imaju indeks telesne mase veći od 30 kg/m2, ali uz to moraju da imaju bar još jedan parametar na koji težina direktno utiče, kao što su visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2 ili visok holesterol.

Iz FDA su saopštili da je uz korišćenje leka potrebno primeniti dijetu sa smanjenim unosom kalorija i povećati fizičku aktivnost.

Tirzepatid, aktivni sastojak "zepbounda", već se koristi za poboljšanje nivoa šećera u krvi kod odraslih kod kojih je dijagnostikovan dijabetes tipa 2.

Dr Džon Šarets, direktor Odeljenja za dijabetes, poremećaje lipida i gojaznost u FDA, istakao je da je gojaznost ozbiljno stanje koje se može povezati sa nekim od vodećih uzroka smrti kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Kako deluje "zepbound"?

"Zepbound" aktivira receptore hormona koji se luče iz creva da bi se smanjio apetit, pa samim tim i unos hrane. Primenjuje se u obliku injekcije jednom nedeljno, a doze se povećavaju kako bi se postigle ciljne doze od pet, 10 ili 15 miligrama jednom nedeljno. Maksimalna doza "zepbounda" je 15 miligrama jednom nedeljno.

Efikasnost "zepbounda" u kontroli hronične težine potvrđena je u dva kontrolisana ispitivanja odraslih tokom kojih je jedna kontrolna grupa primala lek, a druga placebo. Učestvovalo je ukupno 2.519 pacijenata koji su primali lek i 958 pacijenata koji su primali placebo injekcije.

Profimedia
 

 

Nakon 72 nedelje lečenja, pacijenti koji su primali "zepbound" značajno su smanjili telesnu težinu u poređenju sa onima koji su primali placebo. Na početku ispitivanja, prosečna telesna težina je bila 105 kg, a prosečni indeks telesne mase 38 kg/m2.

Oni koji su primali najveću odobrenu dozu "zepbounda" (15 mg jednom nedeljno) izgubili su u proseku 18 odsto svoje telesne težine u poređenju sa onima koji su primali placebo terapiju.

"Zepbound", međutim, može da izazove neželjene efekte kao što su mučnina, dijareja, povraćanje, zatvor, nelagodnost i bol u stomaku, reakcije na mestu injekcije, umor, alergijske reakcije, podrigivanje, gubitak kose i gastroezofagealnu refluksnu bolest. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike