Dr Bekić otkrio: Ko je primio "sputnjik V", i treća doza mora biti "sputnjik"!

16.08.2021

13:37 >> 14:51

0

Autor: J.S.J.

Dr Bekić ističe da za treću dozu ne teba da se radi provera antitela, ali da je to lična odluka, pa ko hoće i može

Dr Bekić otkrio: Ko je primio "sputnjik V", i treća doza mora biti "sputnjik"!
Tanjug/AP Photo/Moises Castillo

Dr sci. med. Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta na  Sajmu, kaže da još nije stiglo uputstvo za primenu treće doze vakcine protiv koronavirusa, ali ga očekuju u toku dana, i plan je da sutra počne davanje te tzv. buster doze.

Preporuka je, navodi dr Bekić, da treća doza bude ista kao i prve dve, ali svako može da bira koju će, osim u slučaju ruke vakcine “sputnjik V”, koja ima različite komponente i gde treća doza mora da bude prva komponenta iste te vakcine.

Pročitajte još

– Vakcinacija sa dve doze ne daje trajan imunitet i treća doza treba da produži i pojača naš imunitet. Pretpostavljam da će danas biti dostavljeno uputstvo ko, kada i na koji način može da primi treću dozu. Koliko znam, vakcinacija počinje sutra, neće biti obavezna i biće u prvom redu preporučena građanima sa smanjenim imunitetom (onokološki pacijenti, ali i svi drugi teški hronični pacijenti, kao što su oni na hemodijalizi, ili sa teškim oštećenjem pluća ili jetre), građanima starijim od 70 godina, zdravstvenim radnicima, radnicima u tranzitu (onima koji zbog svog posla putuju jako puno) itd. – navodi za “Kurir” dr Bekić.

printscreen/youtube/Jutarnji Program TV Happy

Treću dozu, ističe, moći će da prime i svi drugi građani koji to budu želeli, ako je prošlo više od šest meseci od aplikovanja druge doze.

– Preporuka je da građani dobiju treću dozu identično kao prve dve, ali ako žele ili ako dobiju preporuku lekara, mogu dobiti i vakcinu nekog drugog proizvađača. Izuzetak je samo kod ruskog “sputnjika V”, pošto ima dve različite komponente za prvu i drugu dozu – kao treća doza isključivo će se aplikovati “sputnjik V”, i to ona prva komponenta – naglašava dr Bekić.

On dodaje i da za treću dozu ne treba da se radi provera antitela, ali da je to lična odluka, pa ko hoće i može.

– Treća doza u ovom slučaju dođe kao i sa sezonskim gripom, kod koga su obično sojevi različiti, samo što tu ide na godinu dana, a ovde na šest meseci – kaže dr Bekić, i dodaje da tehničke stvari o tome gde tačno i kako će se aplikovati treća doza i sam čeka.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti