MOJ BEOGRAD Tijago Fereira: Već prvog dana sam zavoleo ovaj grad, u vazduhu je bilo nešto neobjašnjivo

20.12.2020

18:15 >> 12:48

0

Autor: Jovana Vrećo

Brazilac, koji je nedavno dobio srpski pasoš, za 24sedam otkriva koliko za njega znači Beograd

MOJ BEOGRAD Tijago Fereira: Već prvog dana sam zavoleo ovaj grad, u vazduhu je bilo nešto neobjašnjivo
Copyright Privatna arhiva/ Thiago Cunha

Brazilac koji je nedavno dobio srpski pasoš, Tijago Fereira već osam godina živi u Beogradu, a za 24sedam otkriva šta je za njega zaštitni znak ovog grada, da li više voli beogradske parkove ili reke, kao i koja pesma mu prva padne na pamet kada pomisli na srpsku prestonicu.

“Spomenik Pobedniku je za mene zaštitni znak Beograda. Veoma me podseća na čuvara mog rodnog Rio de Žaneira, na statuu Hrista Spasitelja, koji stoji nad gradom i gleda na zaliv Gvanabare, Atlantski okean, Kopakabanu i sve naše prelepe plaže, čuva naš predivan narod. Baš tako i Pobednik čuva Beograđane, Srbe, ali i sve posetioce ovog grada.

Sećam se mojih nekoliko dolazaka u Srbiju, još pre deset godina. Svaki put kada sam prelazio Brankov most i gledao sa leve strane Pobednika srce mi je bilo puno. To je za mene uvek bio najjači utisak.

Privatna arhiva/ Thiago Cunha

Brazilac u Beogradu je 10.000 kilometara udaljen od svoje rodne zemlje, ali se opet oseća kao kod kuće zato što je narod ovde topao, gostoljubiv… Specifičan mi je taj srpsko-brazilski duh, da uprkos svim problemima, ljudi se nekako snalaze i uvek nađu razlog za smeh i šalu.

Volim da budem kraj reke, da šetam, trčim, volim da sam u kontaktu sa prirodom. Obale Save i Dunava u Beogradu su za mene odlična mesta, a pogotovo u letnjim danima, jer kad sam na reci, osećam se da mi u životu, uopšte, ne treba more. Volim da šetam i po svom kraju, u naselju Braće Jerković, po parkovima.

Pročitajte još:

Prva pesma koja mi padne na pamet kada pomislim na ovaj grad je od Đorđa Marjanovića: ‘Beograde, Beograde, na ušću dveju reka ispod Avale… Beograde, Beograde, već vekovima čuvaš beo lik..’. Svaki put kada se vratim iz Brazila i gledam ovaj grad, uvek pevam tu pesmu.

Primećujem da se Beograd malo promenio poslednjih godina, otkako sam ja tu. Došao sam prvi put 2010. godine, ali sam počeo dve godine kasnije da živim ovde. Čini mi se da je tada bilo manje turista. Sada je Beograd dobio na atraktivnosti, popularnosti i postao sve interesantniji grad.

Kada sam došao taj prvi put, uživao sam u svakom koraku, sve mi je bilo novo, drugačije i čarobno. Teško je bilo objasniti zašto sam toliko zavoleo ovaj grad. bilo je nešto u vazduhu – neobjašnjivo. Vremenom sam se navikao na neke stvari, a nastavljao sam da ga volim, ali na drugačiji način.

Privatna arhiva

Sada sam postao deo njega, ali i on deo mene i nekako kroz tu razmenu svi smo rasli zajedno, i Beograd i ja. Jedno sam siguran – Beograd mi nudi ono što mi treba za život!”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike