Proleće usred jeseni! Do kraja meseca toplo i kišovito, početkom novembra zahlađenje, a polovinom narednog meseca smrzavanje

24.10.2023

11:53

0

Autor: R.M.

Početkom novembra osetiće se pad temperature, a već polovinom meseca biće ozbiljnije zahlađenje

Proleće usred jeseni! Do kraja meseca toplo i kišovito, početkom novembra zahlađenje, a polovinom narednog meseca smrzavanje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Meteorolog Ivan Ristić objavio je da nas u toku naredne noći očekuje kiša na severu, a sutra po podne na jugu Srbije. 

- U petak, 27. oktobra prolazak hladnog fronta, naoblačenje sa kišom, osveženje i umeren severozapadni vetar, koji će prvo zahvatiti sever i zapad Vojvodine, u Beograd stiže između 15 i16 časova, i do kraja dana najverovatnije do Niša, možda i Leskovca. Najviše dnevne temperature u drugoj polovini ove nedelje uglavnom između 20°C i 25°C - objavio je Ristić.

On kaže da će u ponedeljak i utorak, 30. i 31. oktobra ponovo da jača jugozapadno strujanje i doći će do priliva toplijeg vazduha sa severa Afrike, tako da će maksimumi ponovo biti oko 25°C. 

- Promena sinoptičke situacije i postepeni manji pad temperatura kreće od 1. novembra - napisao je on na svojoj FB stranici.

I prema podacima sa sajta RHMZ-a može se videti da će već početkom novembra temperatura biti znatno niža nego što je sada.

Tako bi već od početka meseca maksimalna temperatura mogla da padne ispod 20 stepeni celzijusa, a počinje i jedan kišni period koji će se smenjivati sve do polovine meseca.

Tako bi prema tabelama zavoda 1. novembra trebalo da bude kišovito i vetrovito, a slično vreme će trajati do 4. novembra, kada se očekuje dana bez kiše.

Međutim, već narednog dana će se vratiti kišoviti i vetrovito vreme, dok će temperature i dalje biti u padu, pa će u nekom momentu biti čak i oko 15 stepeni. 

Foto: Printscreen RHMZ
 

Ipak, očekuje se da će nakon toga biti blagi rast temperatura sa naletima kiše i vetra, da bi negde oko 7. novembra moglo doći do naglog pada temperature ispod 15 stepeni celzijusa. 

Nakon toga opet sledi blagi rast, ali onda već posle 12. novembra temperatura će do polovine meseca biti u konstantnom padu, pa bi 15. novembar mogli dočekati sa najvišom dnevnom od 12 stepeni.

Inače, Ristić je objavio da je polarni vorteks pod velikim pritiskom i da počinje njegovo cepanje.

- Prema sadašnjim prognozama, na severnoj hemisferi krajem oktobra počinje cepanje polarnog vorteksa, tako da će hladan vazduh početi da ide južnije, i izgleda će 1. novembar biti prekretnica na svim kontinentima, a prvi su na udaru Kanada i Amerika. Prognoza CFS modela za Badnji dan, 6. januar 2024, uliva nadu ljubiteljima zime i snega - napisao je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike