Stiže toplotni talas, evo kakvo vreme nas očekuje do kraja meseca i da li će vam u novembru biti potrebna zimska garderoba

19.10.2023

13:43

0

Autor: M. Vu.

Srbija će se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, sa prilivom veoma tople vazdušne mase sa juga i Mediterana

Stiže toplotni talas, evo kakvo vreme nas očekuje do kraja meseca i da li će vam u novembru biti potrebna zimska garderoba
Ilustracija - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Krajem oktobra i početkom novembra u Srbiji se očekuju natprosečne temperature! Topliji talas počeće već u petak, a u subotu će dostići svoj vrhunac kada se u pojedinim delovima Srbije očekuje i do 30 stepeni. Takođe, u prvim nedeljama novembra neće biti potrebna zimska garderoba.

Nad Atlantikom jača snažan ciklon koji će naredna dva dana prelaziti preko zapadne Evrope i delova centralne. Očekuje se da će ovaj ciklon imati veoma nisku vrednost vazdušnog pritiska u centru, spuštajući se na 975 mb, što se smatra izuzetno niskim pritiskom.

Srbija će se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, sa prilivom veoma tople vazdušne mase sa juga i Mediterana. Očekuje se izražen gradijent vazdušnog pritiska, uz jak vetar.

Danas se očekuje pojačanje vetra, posebno u košavskom području, gde će duvati jak jugoistočni vetar, dok će na planinama biti veoma jak jugozapadni vetar.

printscreen/RHMZ
 

 

U petak popodne i predveče, snežna granica će se na teritoriji Srbije nalaziti na visini između 4500-5000 m nadmorske visine, dok će južni vetrovi doneti ekstremno toplu noć sa minimalnom temperaturom koja neće padati ispod 20°C.

- Ogromna količina toplog vazduha će se transportovati skroz do centralne Nemačke, Poljske i Belorusije, a odmah severno od te linije se nalazi hladna vazdušna masa, koja je trebala da završi na Balkanu. Već sutra uveče i noć na petak će biti ekstremno topli zbog južnih vetrova. Minimalna temperatura u tom periodu neće padati, u delu Srbije, ispod 20°C. - piše Hailz Srbija.

U subotu će frontalna zona preći preko zapadnog i centralnog Balkana. Od termina prolaska fronta, jačine fenskog vetra sa juga i količine visoke i srednje oblačnosti će i zavisti intenzitet padavina i šanse za nevremena.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Najtopliji dani biće petak i subota, 20. i 21. oktobar, kada se očekuje oko, a u petak ponegde i malo iznad 30  stepeni. Duvaće umeren i jak južni vetar koji će u brdsko-planinskim predelima imati i olujne udare.

Slavonija i zapad Bačke se nalaze pod rizikom za jaka nevremena. Glavna opasnost bi bio izolovani orkanski vetar iz najjačih oluja.

Početkom novembra i dalje toplo

Prema trenutnim prognozama, zimska i toplija jesenja garderoba neće biti potrebna ni tokom prvih 10 dana novembra. Očekuje se česta kiša, ali će temperature ostati natprosečno visoke, sa jutarnjim temperaturama od 5 do 10°C, dok će dnevne dosezati od 12 do 18°C, a u pojedinim danima čak do 20°C.

Zahlađenje se ne očekuje ni na planinama, pa se sneg na njima sigurno ne očekuje do kraja oktobra.

Nakon rekordno toplog septembra, oktobar i početak novembra donose nastavak iznadprosečno toplih temperatura.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike