Od sada izuzetnima i nagrada Planetarni Tesla

21.10.2023

17:12

0

Autor: G.M.Š.

U Beogradu je ustanovljena nagrada izuzetnim stvaraocima iz celog sveta

Od sada izuzetnima i nagrada Planetarni Tesla
Copyright Promo: Unija poslodavaca Srbije

Međunarodna nagrada Planetarni Tesla ustanovljena je juče na svečanoj akademiji u Rektoratu Beoradskog univerziteta.

Inicijativu za osnivanje nagrade po planetarno proslavljenom naučniku Nikoli Tesli su pokrenuli Media Invent, Unija poslodavaca Srbije i Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske. U ime akademske zajednice Tesla naučna akademija. Priznanje Planetarni Tesla biće dodeljivano jednom godišnje, u Beogradu i u Banjaluci.

- Nema potrebe da podsećamo na Teslin naučni doprinos, koji je nesumnjiv, ali vredi da podsetimo na njegovu potpunu posvećenost dobrobiti čovečanstva. Tesla kao humanista neodvojiv je od Tesle kao genijalnog naučnika i odatle ideja da nagradom odamo priznanje onima koji su ne samo izuzetni eksperti u svojoj oblasti, već se i svojim humanizmom nalaze na tragu velikog naučnika - kaže naš proslavljeni naučnik i „otac litijumske baterije“ dr Dejan Ilić, predsednik Tesla naučne akademije.

Promo: Unija poslodavaca Srbije
Ugledne zvanice na osnivanju nagrade

 

Procedura dodela nagrade Planetarni Tesla počeće javnim pozivom za kandidovanje naučnika, umetnika, javnih radnika, sportista... ljudi svih zanimanja, bez obzira na nacionalnost. Jedini uslov je da su svojim radom pokazali da slede ideju i put velikog Nikole Tesle. O dobitnicima nagrada odlučivaće komisija sačinjena takođe od eksperata dokazanih u svojih oblasti i sa besprekornim biografijama.

Najmanje što možemo da uradimo je da sačuvamo neprocenjivu zaostavštinu Nikole Tesle tako što ćemo nagraditi izuzetne ljude i institucije, koji su, idući tragom našeg genija, doprineli dobrobiti čovečanstva, dostigli svetske rezultate i vrhove ”, rekao je Vlado Markanović, autor projekta Planetarni Tesla, osnivač Dunavskog biznis foruma i nagrade Kapetan Miša Anastasijević.

- Slaveći Teslu mi gradimo prosperitet i lepšu sliku o nama. Zemlja koja je civilizaciji podarila Teslu, Ruđera, Pupina, Milankovića i Milevu Marić zaslužuje više poštovanja, a to je nešto za šta se moramo sami izboriti – rekao je Markanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike