Priča o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena: Izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti" održana u Ljubljani (FOTO)

06.10.2023

12:08

0

Posetioci će moći da posete izložbu do 22. oktobra 2023. godine

Priča o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena: Izložba "Nikola Tesla - čovek iz budućnosti" održana u Ljubljani (FOTO)
Izložba - Copyright MNT

Muzej Nikole Tesle, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Sloveniji i Crkvenom opštinom SPC u Ljubljani, organizuje izložbu „Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti“ u prostoru Parohijskog doma u Ljubljani.

Vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena.

MNT
 

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa.

MNT
 

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle.

MNT
 

Izložba je otvorena 5. oktobra 2023. godine u 18 časova. Na otvaranju je govorio Goran Marković, zamenik ambasadora Ambasade Republike Srbije u Sloveniji, i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle. Na svečanom otvaranju je prisustvovao veliki broj građana iz Srbije i Slovenije, kao i pripadnici medija. Posetioci će moći da posete izložbu do 22. oktobra 2023. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike