Seničić upozorio koja mesta na Bliskom istoku treba sada izbegavati: Ako već idete, jedna zemlja u blizini Izraela je najsigurnija

19.10.2023

11:14

0

Putnici koji su već rezervisali putovanja za naredne mesece treba da budu u kontaktu sa turističkim agencijama ili "Er Srbijom" kako bi saznali najnovije informacije o svojim letovima

Seničić upozorio koja mesta na Bliskom istoku treba sada izbegavati: Ako već idete, jedna zemlja u blizini Izraela je najsigurnija
Aleksandar Seničić - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Nakon što je nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" apelovala na sve putnike koji su planirali letove između Tel Aviva i Beograda da ih obave u najkraćem roku, kao i da usled složene bezbednosne situacije postoji mogućnost privremene obustave letova, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić razjasnio je kako da se ponašaju putnici.

- Verujemo da će se bezbednost na aerodromima podići na najviši nivo, što znači da će biti većih kontrola. To znači da treba stići na aerodrom ranije i biti spreman na dodatnu proveru i više vremena provedenog na aerodromu. Interesovanje postoji, i zasada nema otkazivanja putovanja. To nije ništa novo, jer smo se suočavali sa sličnim situacijama u prošlosti - rekao je Seničić.

On je dodao da je uvek bio savet da se u ovakvim situacijama ne odlazi na mesta gde se ljudi okupljaju, gde se organizuju demonstracije, protesti i slično. 

- Treba izbegavati masovna okupljanja jer su često meta terorista. Treba biti oprezan i imati kontakt informacije, kao i broj telefona predstavnika turističke agencije ili, ako putujete sami, konzulata ili Ambasade Srbije, jer to su mesta gde možete dobiti najbolje informacije i podršku u nepredviđenim situacijama - rekao je Seničić.

- Putnici koji su već rezervisali putovanja za naredne mesece treba da budu u kontaktu sa turističkim agencijama ili "Er Srbijom" kako bi saznali najnovije informacije o svojim letovima. Trenutna situacija u Izraelu zahteva poseban oprez, i procena "Er Srbije" će sigurno voditi do eventualnog obustavljanja letova ako se situacija pogorša. Putnici treba da prate vesti i informacije kako bi bili obavešteni o razvoju situacije i odlukama koje će biti donete - rekao je Seničić.

U slučaju povraćaja novca, ako je to moguće, putnici treba da se obrate turističkim agencijama kod kojih su kupili karte, savetuje Seničić:

- Kada je reč o putovanjima koja su bila planirana za naredne mesece, putnici treba da budu u kontaktu sa agencijama kako bi saznali najbolje načine za povraćaj novca. Pravila povraćaja novca zavise od uslova putovanja i dogovora sa agencijama, i moguće je da će biti potrebno malo strpljenja zbog trenutnih okolnosti.

AP Photo/Ali Mohmoud
Napad na Gazu

Što se tiče destinacija poput Egipta i Kipra, većina putnika koji su već rezervisali svoja putovanja na tim destinacijama planira da putuje, iako postoji mogućnost otkazivanja aranžmana.

- Putnici treba da budu svesni toga da otkazivanje putovanja može dovesti do plaćanja penala, jer su aerodromi i destinacije otvoreni i bezbedni za putnike. Bombardovani su aerodromi u Izraelu, tako da apsolutno mislim da na putovanje u Izrael ne treba kretati uopšte, a ako i morate, treba biti spreman na sve. Rat je u pitanju, i ne bih preporučivao odlazak tamo - upozorio je Seničić.

Posavetovao je kako se ponašati u slučaju da nas rat zadesi u zemlji koju obilazimo turistički.

- U Egiptu, u ovom trenutku nema povećane tenzije. Ne preporučujem put u Izrael, bez obzira na obaveze, i mislim da ih treba odložiti. Treba izbegavati velika okupljanja, koncerte, predstave, ovo nije trenutak u kojem treba prisustvovati velikim proslavama, ne ići metroom, i uvek uz sebe imati kontakt konzularnog predstavništva i turističke agencije - vodiča... Imali smo situaciju u Izraelu da se većina grupa vratila uspešno u Srbiju i jednu grupu koja se preko Egipta vratila. Tako da agencije nude tu mogućnost, ako ne, javite se konzularnom predstavništvu da vas obezbedi država... - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike