"Prvo sam doživela šok, trebalo mi je nekoliko minuta da dođem do vazduha" Srpkinja čeka povratak za Beograd iz Izraela

11.10.2023

21:36

0

Ona živi u malom mestu nedaleko od Tel Aviva. Sada prepričava prve trenukte šoka koje je doživela kada je shvatila da je zemlja u ratu.

"Prvo sam doživela šok, trebalo mi je nekoliko minuta da dođem do vazduha" Srpkinja čeka povratak za Beograd iz Izraela
Copyright AP Photo

Rat između Izraela i Hamasa ušao je u peti dan, i dok se broje žrtve na obe strane, među kojima su i desetine stranaca, građani strahuju da najgore tek sledi.

Nakon početkog šoka i neverice da je njihova zemlja u ratu, građani najveći deo vremena provode u skloništima i trude se da zaštite svoje najmilije.

Među njima je i Judita Zekić Cohen (47), koja duže od 30 godina živi u Izraelu gde je otišla zbog rata u Jugoslaviji. Sada se i njen drugi dom našao usred brutalnog rata.

Ona živi u malom mestu nedaleko od Tel Aviva. Sada prepričava prve trenukte šoka koje je doživela kada je shvatila da je zemlja u ratu.

AP Photo
 

- U prvim trenucima šoka u subotu ujutro trebalo mi je nekoliko minuta da uzmem vazduha i dođem k sebi. Ustala sam rano ujutru, bilo je to oko 5, sišla sam u dnevni boraravak i tamo sam na kauču slučajno zaspala. Oko 7.30 budi me moj mlađi sin (11 godina) i kaže: "Mama, počeo je rat u Izraelu - priseća se trenutka kada je sve počelo.

Kako kaže, sa njenim sinom bio je i dečak iz komšiluka koji je držao telefon u rukama i objašnjavao joj šta se desilo.

Ni tada nije verovala u ono što čuje.

- Moje prvo pitanje je bilo da nisu gledali neki film ili su nešto sanjali. I dalje nisam verovala, upalila sam TV i posle prvih vesti pomislila sam da sam se probudila u lošem filmu. Moja mama, koja je doputovala iz Srbije 3. oktobra, sedela je zbunjeno kao i svi mi. Ceo dan smo slušali šta se desilo i pratili šta se dešava. Međutim, kada je došla noć, shvatili smo da je ratno stanje -  priča Judita.

Iako je bila u šoku, njen zadatak je bio da smiri decu i majku.

- Moja mama, koja je stara žena, došla je da nas poseti i umesto da uživamo sa njom, morali smo da sređujemo sklonište i pripremimo se za najgore - govori ona.

AP Photo
 

Na pitanje kakva je atmosfera među Izraelcima, ima li straha, Judita odgovara da su jako iznenađeni i da rat nikome nije bio u planu. Ističe da je Izraelcima trebalo najmanje 48 sati da se organizuju i uzmu stvar u svoje ruke. Među narodom vlada panika i nesigurnost.

Judita u Izraelu živi 31 godinu i kaže da se ovako nešto do sada nije desilo.

- Količina raketa koja je upućena ka Izraelu je ogromna. Jedna od njih je bila upućena ka aerodromu, ali na svu sreću, nisu stigli do tog cilja. Ja sam tada sedela u skloništu i o tome saznala preko TV-a. Jedan od generala je rekao da smo trenutno na kolenima, ali mi smo dovoljni jaki da brzo ustanemo i stanemo u odbranu našeg naroda. Pod tim misli na sve nacionalnosti koji se vode kao izraeski državljani. Nažalost, u oba slučaja strada jadan i nedužan narod - priča ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike