Begović: Biotehnologija je našla lek za koronu, ako se desi novi virus bićemo spremni

19.10.2023

10:44

0

Vakcine i nova vrsta lečenja uz pomoć biotehnologije daju novi aspekt medicini i to postaje nešto što je fokusirano na pojedinca, a ne na statistiku, kaže ministarka nauke

Begović: Biotehnologija je našla lek za koronu, ako se desi novi virus bićemo spremni
Copyright 24sedam/S.G.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je u trenucima očaja, tokom pandemije korona virusa, biotehnologija za nekoliko meseci pronašla rešenje i omogućila pravljenje vakcine protiv te bolesti.

"To mi daje samopouzdanje da ćemo u slučaju novog sličnog događaja biti spremni. Znamo da možemo da budemo spremni. Vakcine i nova vrsta lečenja uz pomoć biotehnologije daju novi aspekt medicini i to postaje nešto što je fokusirano na pojedinca, a ne na statistiku", rekla je Begović goveći na forumu "Budućnost biotehnologija" u Palati Srbija.

Dodala je da biotehnologija nudi personalizovana lečenja, dijagnostiku i pristup.

"Definitivno jedna od stvari koja je postala bitna uz pandemiju je monitoring i biobezbednost. Sada koristimo biološku tehnologiju da vršimo monotoring onoga što se dešava u našim gradovima i spajanjem sa veštačkom inteligencijom bićemo u mogućnosti da predvidimo šta će se dogoditi u budućnosti u našim gradovima. To je veliki korak napred za biotehnologije", rekla je Begović.

Ona je rekla da biotehnologije, takođe, kreiraju veliku količinu novih podataka koji unapređuju naš zdravstveni sistem.

"Postoje izazovi pred kojim se nalazimo, a jedan je vakcinacija i otpornost na antibiotike. Biotehnologija je sila koje će makar ograničiti taj problem", poručila je Begović.

Ona je istakla da je u stimulisanju razvoja biotehnilogije najvažnija saradnja na različitim nivoima, među kojima su i nivoi vlade i kada je reč o fokusu na pravni i etički okvir. "U Srbiji imamo puno talenata ali moramo imati globalna rešenja i razmenjivati iskustva. U ovoj oblasti je neophodno imati više ideja", istakla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike