Predstavljen HPV atlas za Evropu, Srbija zauzela dobru poziciju u borbi protiv ove bolesti

06.10.2023

14:51

0

Autor: R.M.

U Atlasu se navodi da je u Srbiji vakcina protiv HPV preporučena i finansirana od strane države kako za devojčice, tako i za dečake, dok je u mnogim zemljama isključivo namenjena devojčicama

Predstavljen HPV atlas za Evropu, Srbija zauzela dobru poziciju u borbi protiv ove bolesti
Copyright Foto: Dragan Mujan

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije danas je predstavljen "HPV atlas", publikacija koja predstavlja uporedni pregled aktivnosti 47 evropskih država na polju prevencije oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV).

Publikaciju je objavio Evropski parlamentarni forum, a zemlje se rangiraju prema parametrima koji pokazuju nivo uspešnosti koje države sprovode u prevenciji raka grlića materice i ostalih kancera izazvanih HPV. Srbija se na rang listi našla na 29. mestu.

U Atlasu se navodi da je u Srbiji vakcina protiv HPV preporučena i finansirana od strane države kako za devojčice, tako i za dečake, dok je u mnogim lošije rangiranim zemljama vakcina isključivo namenjena devojčicama.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da se procenjuje da je HPV uzročnik više od 95 odsto kancera grlića materice.

Foto: Dragan Mujan
 

"Karcinom grlića materice može se sprečiti primarnom i sekundarnom prevencijom, redovnim kontrolama i pregledima, koje su toliko važne, da sve više postaju sastavni deo ponašanja velikog broja naših građana", istakla je Đukić Dejanović.

Ono što je u Atlasu ustanovljeno kao nešto što može da se poboljša, jeste organizovani skrining na rak grlića materice, koji u našoj zemlji, kako se navodi - ne funkcioniše, već žene samoinicijativno odlaze na preglede. Kada se radi o analizama, naznačeno je da naša zemlja radi samo "PAPA" test na rano otkrivanje raka grlića materice, ali ne i nove citološke metode.

Prema rečima predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Darka Leketića, u Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli oko 1.300 žena, a oko 500 premine od posledica ove bolesti. Kako navode iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori", država je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućila vakcinaciju dečaka i devojčica protiv HPV, ali je odziv na imunizaciju vrlo slab.

Foto: Dragan Mujan
 

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić navela je da je Srbija dostigla takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, da je sada fokus države usmeren ka prevenciji.

"Moram da dodam da se ovde radi o jednoj ekstremno bezbednoj i efikasnoj vakcini, proglašenoj od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja se primenjuje u svetu još od 2006. godine, dakle - jako dugo", rekla je Radojević Škodrić. Uprkos tome, kako ističu iz Udruženja "Progovori", mnogi roditelji ne znaju da imaju mogućnost besplatne HPV imunizacije za svoju decu.

Foto: Dragan Mujan
 

 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je prvu dozu vakcine primilo ukupno 27.415 dece, uzrasta od 9 do 19 godina, od kojih je 78 odsto bilo žensko, a 22 odsto muškog pola. "Molba roditeljima muške dece je da se deca slobodno vakcinišu. Odgovorno tvrdim da vakcina ne utiče na smanjenje plodnosti, to jest ne izaziva nikakav sterilitet. To su najobičnije budalaštine", navela je Grujičić. Ministarka je podsetila i na podatak da je u svetu dato oko 500 miliona ove doze vakcine, ali da se već sada zna da je Australija smanjila incidencu karcinoma grlića materice za osam puta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike