Teror Prištine! Za sedam beba u KBC Kosovska Mitrovica nema be-se-že vakcina! Nestale i protiv tetanusa

03.10.2023

11:59

0

Iz Zavoda dodaju i da su im zalihe drugih vakcina pri kraju

Teror Prištine! Za sedam beba u KBC Kosovska Mitrovica nema be-se-že vakcina! Nestale i protiv tetanusa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sedam beba u porodilištu u KBC Kosovska Mitrovica čeka da primi be-se-že vakcinu koja se daje odmah po rođenju, a u toj zdravstvenoj ustanovi nema više ni vakcina protiv tetanusa, saznaje Kosovo onlajn od nadležnih iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

"Sedam beba u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica čeka na be-se-že vakcinu što znači da je u nedostatku i da je više nemamo. Imamo probleme i kada je u pitanju i vakcina protiv tetanusa", kažu iz Zavoda.

Vakcina protiv tetanusa se daje nakon povreda, kod nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba i to u tri doze, a prvu dozu bi trebala da primi povređena osoba u najdužem roku od 48 sati od momenta kada se povreda desila.

Preti nam humanitarna katastrofa

Iz Zavoda dodaju i da su im zalihe drugih vakcina pri kraju.

"Ubrzo će nam sve vakcine nedostajati i preti nam humanitarna katastrofa", upozoravaju. 

Pojašnjavaju da se be-se-že vakcina daje odmah po rođenju deteta i da su bebe iz KBC Kosovska Mitrovica trebale već da je prime, odnosno da su zbog nedostatka vakcine izložene opasnosti.

Nažalost, u Zavodu čak nemaju ni informaciju kada bi mogli dobiti potrebne vakcine.

Ističu da je sve blokirano i ponavljajući da će im uskoro nestati i sve druge vakcine navode da će doći u jedan užasan problem.

Imajuci u vidu, da su bas sa ove teritorije mnoge epidemije zaraznih bolesti počinjale, iz Zavoda navode da smatraju da postoji opravdan epidemiološki rizik za vraćanje mnogih zaraznih bolesti ukoliko se imunizacija ne sprovodi po kalendaru vakcinacije.

"To ne bi bio samo lokalni, već i globalni problem. Apelujemo na sve UNICEF, SZO da pomognu da prebrodimo ovaj problem za dobrobit cele populacije na svetu", poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike