Noćas se sručilo kiše kao za mesec dana, meteorolog Sovilj otkriva da li je oboren rekord i šta predstoji

25.09.2023

15:25

0

Autor: I.K.

Iako ovo što smo noćas registrovali jeste velika količina, ipak daleko je od rekordnih vrednosti za Beograd

Noćas se sručilo kiše kao za mesec dana, meteorolog Sovilj otkriva da li je oboren rekord i šta predstoji
Copyright M. M./ATAImages/Tanjug/Printscreen

Srbiju je protekle noći pogodilo jako nevreme. Obilne padavine, praćene grmljavinom izazvale su brojne probleme pre svega u saobraćaju, a pričinile su i materijalnu štetu na području Sremske Mitrovice i Šida, gde su usled jakog nevremena u subotu srušena tri stuba dalekovoda zbog čega je na ovom području bez struje ostalo više od 10.000 mernih mesta.

Prema rečima meteorologa RHMZ Slobodana Sovilja, iza nas je kišna epizoda koja je počela u subotu kasnije popodne da bi uveče obilnije padavine pogodile Bačku, Srem i Mačvu.

-Tokom ovih padavina registrovano je 20 do 35 mm kiše, pojava grada i olujnog vetra posebno na području Šida gde je bilo i materijalne štete. U nedelju jutro padavine su oslabile, ali je uveče usledilo novo intenziviranje oblačnog sistema iz sredozemlja koje je uslovilo obilne padavine prethodne noći. Najviše padavina registrovano je od Banata preko Beograda, dela Šumadije, Zapadne Srbije do jugozapada i na tom području pale su mesečne količine padavina za samo 12 časova, navodi Sovilj za 24sedam.

Printscreen/Tanjug TV
Slobodan Sovilj

 

Kako navodi, na glavnoj meteorološkoj stanici u Beogradu na Vračaru palo je 54 mm kiše, a mesečni prosek za septembar je 58 mm.

-Kada govorimo o proseku onda mislimo na prethodnih 30 godina i prema analizama za septembar, prosečno pada 58 litara po kvm kiše, a sada je samo u jednoj noći, za 12 sati praktično palo 54. Na Košutnjaku je izmereno čak 66 mm. Količine su bile velike u svim delovima grada, ali najviše u Košutnjaku. Na drugom mernom mestu, u Sopotu izmereno je 57 litara po kvm, navodi Sovilj za 24sedam.

U Banatu je na primer palo 67, dok je na jugozapadu zemlje, u Sjenici na primer palo 40mm.

Tannjug/Sava Radovanović
 

 

-U skladu sa našim prvobitnim prognozama da se očekuje najmanje padavina na istoku zemlje, na primer Kuršumlija, Leskovac, Vranje nisu osetili ove nepogode, tamo je palo ispod 2 mm padavina, što su simbolične količine, to je kratkotrajna kiša ili pljusak, dodaje Sovilj.

U Srbiji su, navodi dalje, maj i jun najkišovitiji meseci pa i količina padavina prosečna mesečna prelazi 90 l/kvm u junu mesecu na primer.

-Iako ovo što smo noćas registrovali jeste velika količina, ipak daleko je od rekordnih vrednosti za Beograd, koje su zabeležene ne tako davno, 2014. godine u maju kada su u Obrenovcu i zabeležene poplave. Tada je palo 108 l/kvm. Ipak i ova količina kiše prouzrokovala je probleme i teškoće u saobraćaju, a kišna kanalizacija nije mogla da prihvati tu količinu vode, podseća Sovilj.

Objašnjava dalje da je ove padavine uslovio ciklon, polje niskog vazdušnog pritiska.

TANJUG/ BRANKO LUKIĆ
 

 

-Sama oblačnost nije dovoljna, postoje različiti tipovi oblačnosti. Ako imamo visoke i srednje oblake oni na primer ne nose padavine, ali kod niske se izlučuju padavine koje mogu da dostignu mesečne količine, pojašnjava Sovilj.

Meteorolog ima i dobre vesti, a to je da nam predstoji nekoliko dana stabilnog vremena.

-Za kraj septembra i početak oktobra možemo da očekujemo stabilno vreme, jutra će biti sveža, ali će dnevne temperature biti od 24 do 28 stepeni, što je iznad proseka za ovo doba godine. Samo nas narednog vikenda očekuje prolazna oblačnost sa severozapada, ali neće imati snagu kao ovaj sistem koji odlazi ka jugu, te se očekuje mala količina padavina, zaključuje za 24sedam Sovilj.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike