Stiže oluja, a stiže i poruka! Sve o novom SMS sistemu upozoravanja građana pred velike nepogode!

27.07.2023

08:10

0

Autor: I.K.

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka

Stiže oluja, a stiže i poruka! Sve o novom SMS sistemu upozoravanja građana pred velike nepogode!
Copyright Profimedia

Snažno nevreme koje je proteklih dana pogodilo ceo region, pa i našu zemlju, u kojem je nekoliko ljudi smrtno stradalo, pa i 11-godišnji dečak u Novom Sadu, osim što je na svom putu pričinilo ogromnu materijalnu štetu, pokrenulo je i brojna pitanja. 

Jedno od njih je da li bi građani ubuduće mogli da dobijaju SMS-om upozorenja na vremenske nepogode kako bi se na vreme pripremili i ne bi li šteta bila što manja. Republički hidrometeorološki zavod pravovremeno objavljuje svoja upozorenja na sajtu, a po pravilu o svim nadolazećim nepogodama izveštava nadležne službe koje bi trebalo u skladu sa tim i da reaguju i pripreme se.

TANJUG/ GRADSKO ZELENILO NOVI SAD
 

 

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka. U toj zemlji "alarm" za nevreme uveden je 2019, posle velikih požara u Atini. Prednost ovakvog načina obaveštevanja ogleda se u tome što kompletno stanovništvo koje treba upozoriti na nadolazeću nepogodu istovremeno dobija informaciju i eventualno uputstva šta mu je činiti. 

To ne isključuje obaveštavanje putem medija i na druge načine, ali ovo bez sumnje ubrzava postupak informisanja.

Postojećim Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, nije regulisan način obaveštavanja građana, što bi moglo da se promeni novom strategijom smanjenja rizika od katastrofa, prenose mediji.

Tanjug/Nenad Mihajlović
 

 

Kada taj sistem zaživi i u našoj zemlji, upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda stići će na mobilne telefone svih građana unutar ugroženih područja. Novom strategijom predviđeno je i uvođenje jedinstvenog broja 112 koji će objediniti sve nadležne službe - policiju, vatrogasno-spasilačke jedinice, hitnu medicinsku pomoć. MUP bi trebalo da izdaje uputstva građanima.

Zeleni, žuti, narandžasti i crveni četiri su meteoalarma koje izdaje RHMZ, na osnovu kojih dalje korake preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama predstavlja nacionalni i lokalni prioritet, navodi se u Zakonu. Načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja RHMZ Slobodan Sovilj za 24sedam navodi da je ta ustanova apsolutno spremna na saradnju, te objasnio kako u ovom trenutku izgleda sistem informisanja o nadolazećim vremenskim nepogodama.

printscreen/Instagram/192.rs
 

 

-Čim Republički hidrometeorloški zavod aktivira meteoalarm, ta informacija se prosleđuje Sektoru za vanredne situacije koji dalje, putem svojih kanala, informiše lokalne samouprave, javna preduzeća, i službe koje su odgovorne da spreče materijalnu štetu i da reaguju u hitnim situacijama, navodi Sovilj.

On napominje da bi za obaveštavanja građana SMS-om morao da postoji zakonski okvir, što u ovom trenutku nije regulisano.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike