Nevreme stiglo u Srbiju! Jak grad padao na Fruškoj Gori i u Šidu, pljušti kiša u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkom Petrovcu (FOTO)

23.09.2023

17:17 >> 19:29

0

Autor: M. Vu.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je hitno upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalnom pojavom grada

Nevreme stiglo u Srbiju! Jak grad padao na Fruškoj Gori i u Šidu, pljušti kiša u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkom Petrovcu (FOTO)
crni oblaci nad Vojvodinom - Copyright Printskrin/haliz_srbija/ns uživo

Frušku Goru i Novi Sad je danas oko 17 časova zahvatilo snažno nevreme. Tukao je jak grad oko 10 minuta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 

Kako nam javljaju čitaoci, kiša pada i u Bačkom Petrovcu, a a sumorni oblaci su se nadvili nad čitavim kolubarskim okrugom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- Kiša ne prestaje da pada evo već dva sata. Molimo Boga da grad ne padne. Prošli put je bilo baš dramatično. Danas kada se namračilo, pomislili smo da će nas oluja sravniti. Srećom, samo kiša pada", rekla je za 24sedam Milena Tomić iz Vrbasa.

Oluja je pogodila i Šid. Padao je grad, a onda je nestalo struje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Oblak je, u tom trenutku, izgubio karakteristike superćelije i dobio formu linearnog segmenta.

Ovako je izgledao oblak koji je udario u Bačku Palanku, a prethodno u delove Šida i Jamene, na jugozapadu Srema.

 

Nebo se zacrnelo i u Vrbasu.

 

 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je hitno upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalnom pojavom grada i olujnim vetrom u narednih sat vremena.

Kako stoji na sajtu RHMZ, upozorenje je za područje Srema i Bačke, objavljeno u 16 sati.

Sovilj: Tokom večeri intenziviranje padavina u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je danas da se tokom večeri i noći očekuje intenziviranje padavina na teritoriji Bačke, Srema, Mačve i Podrinja i da je zbog toga u tom delu Srbije upaljen narandžasti i crveni meteo alarm.

Sovilj je za Tanjug rekao da ne treba očekivati formiranje superćelijskih oluja, poput onih iz jula meseca, kada smo imali olujne i orkanske vetrove.

"Pratimo veoma jak oblačni sistem koji nam se polako približava sa Zapada Balkana. Na prednjem delu tog oblačnog sistema već je bilo kratkotrajnih pljuskova i grmljavina na severozapadu zemlje. Tu treba računati već na pojavu količine padavina od reko 40 litara po kvadratnom metru za 12 časova", rekao je Sovilj za Tanjug.

Printscreen/Youtube/ Jutarnji Program TV Happy
 

On je dodao je da će se u drugom delu noći i sutrašnjeg dana oblačni sistem pomerati ka istoku i jugoistoku zemlje, gde se najintenzivnije padavine očekuju sutra popodne i uveče.

"Treba napomenuti da će padavine biti neravnopravno raspoređene. Mi smo upozorili na prosečnu količinu od 70-80 litara po m2, a lokalno može pasti i 100 litara po m2 u ovoj epizodi", upozorio je Sovilj.

Sovilj je naglasio da je Bačka najugroženija što se tiče količine padavina tokom današnjeg dana s obzirom da oblačni sistem dolazi sa zapada i da će prvo proći kroz taj kraj.

Vreme narednih dana


U Srbiji u nedelju oblačno i osetno svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se obilne padavine i grmljavinske oluje, lokalno i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Samo će na jugu i istoku ujutro i tokom dela prepodneva biti suvo. Duvaće umeren severozapadni vetar.Jutarnja temperatura od 14 do 18°C, maksimalna dnevna od 18°C na severozaapdu do 28°C na jugoistoku Srbije.

U Beogradu u nedelju oblačno i osetno svežije sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Očekuju se i obilnije padavine, na širem području grada i preko 40 litara. Duvaće umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura 18°C, maksimalna dnevna 20°C.

Obilne padavine u Srbiji će se nastaviti i u ponedeljak, naročito tokom jutra, ali će prema kraju dana slabiti, a sa severoistoka se očekuje i razvedravanje. Od utorka pretežno sunčano i toplije. Maksimalna temperatura u narednom periodu biće od 23 do 27°C.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike