Uskoro nećemo imati nastavnike srpskog jezika? Fakulteti prazni, Miličina priča uliva nadu u budućnost

24.09.2023

11:51

0

Iako se čini da su budući studenti počeli da odustaju od karijere nastavnika srpskog jezika, Milica smatra da postoji način da se volja kod dece vrati

Uskoro nećemo imati nastavnike srpskog jezika? Fakulteti prazni, Miličina priča uliva nadu u budućnost
Copyright Profimedia

Zainteresovanost budućih studenata za srbistiku i ove godine na većini fakulteta nije premašila 50 odsto. Jedini izuzetak je Filozofski fakultet u Nišu, gde je upisano 66 posto studenata u odnosu na broj raspoloživih mesta, saopštio prof. dr Dragiša Bojović, koji obavlja funkciju upravnika Departmana za srbistiku na ovom fakultetu.

Milica Bijelić, profesorka srpskog jezika, svesna je svih nedostataka koje ova profesija nosi. Kako ističe za "Telegraf.rs", postoji nekoliko razloga zbog kojih studenti izbegavaju smer koji je završila.

- Niko pri zdravom razumu nikada nije upisivao Filološki fakultet u nameri da se obogati. Oduvek su prosvetni radnici, a i ostala moguća zanimanja koja proističu iz diplome Filološkog fakulteta i katedre za srpski jezik i književnost, bili plaćeni nedovoljno i nesrazmerno obrazovanju koje se ovim zahtevnim i ozbiljnim programom stiče. Ono što je nažalost tačno jeste da je plata u prosveti danas nešto što neće motivisati učenike srednjih škola da se opredele za ovaj fakultet. Drugi razlog jeste onaj koji se tiče svih zaposlenih u prosveti, a to je dostojanstven odnos društva i pre svega sistema prema njima. Treći razlog je nemogućnost zaposlenja i godine provedene na zamenama bez stupanja u stalni radni odnos. Ljudi se umore, čak i najveći entuzijasti odustanu od potrage za poslom u struci - rekla je Milica.

Ona je sticanjem diplome ispunila svoj san i ostvarila tri najveće ljubavi - podučavanje dece, proučavanje jezika i književnosti i mogućnost da kao književnik podstiče mlade pesnike da rade na svom talentu i pišu poeziju. 

Iako se čini da su budući studenti počeli da odustaju od karijere nastavnika srpskog jezika, Milica smatra da postoji način da se volja kod dece vrati.

- Mi imamo mnogo talentovane dece iz jezika i književnosti i smatram da država treba da uloži u proširenje fonda časova srpskog jezika, kao i da usvoji inicijativu da se na jeziku radi i u okviru drugih fakulteta - naglasila je Milica Bijelić za "Telegraf.rs".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike