CRNO NA BELO! Veliko istraživanje: TELEKOM poštuje standarde EU!

21.09.2023

18:50

0

Autor: E.H.

Šolakova grupacija bez prestanka obmanjuje javnost da operateri, čiji je glavni akcionar država, u Evropskoj uniji ne mogu da budu osnivači i vlasnici medija - istina je da je u EU čak 10 takvih zemalja (Francuska, Švedska, Austrija, Belgija, Luksemburg, Estonija…), plus Švajcarska

CRNO NA BELO! Veliko istraživanje: TELEKOM poštuje standarde EU!
Telekom Srbija - Copyright Telekom Srbija

Junajted Grupa i Dragan Šolak su preko medija koje kontrolišu pokrenuli novu kampanju protiv svog glavnog tržišnog konkurenta Telekoma Srbija. Kampanja je deo lobističkih pokušaja Šolakove grupacije u susret izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen u oktobru, kao i povodom izrade novog zakona o elektronskim medijima.

Cilj im je da Telekom, ali i država Srbija, u  izveštaju EK budu što negativnije predstavljeni, a pritom, po običaju ne biraju sredstva i ne prave razliku između istine i laži. Aktuelni talas udara na Telekom, preko “objektivnih i profesionalnih” medija N1 i Nova S, zasniva se na tvrdnji da u EU kompanije za telekomunikacije u državnom vlasništvu ne mogu da budu osnivači i vlasnici medijskih kuća. Junajted Grupa tvrdi da je Telekomovo vlasništvo nad “Arena Čanels Grupom”, u okviru koje su televizije poput Arena Sport, Superstar, Euronjuz Srbija i Blumberg Adrija, u suprotnosti sa standardima EU.

Državni operateri vlasnici medija

U ovom istraživanju smo dokazali da kompanije za telekomunikacije, čiji je najveći  suvlasnik država, u većem broju zemalja EU i Švajcarskoj mogu da budu i jesu vlasnici medija.
Reč je o operaterima:
- “A1 Telekom Austria AG”
- “Deutsche Telekom”
- “OTE Group”
- “Orange SA”
- “Telia Company”
- “Proximus SA”
- “Proximus Luxembourg SA”
- “Levira AS”
- “Swisscom AG”

Zbog toga će, kažu, biti sporan i zakon o elektronskim medijima, o kojem traje javna rasprava i čije se usvajanje očekuje. “Nije istina da državne kompanije za telekomunikacije u EU mogu da budu osnivači medija”, danima se poručuje sa N1 i Nova S, u čemu učestvuju čak i pojedini takozvani eksperti.

Naše istraživanje, međutim, crno na belo dokazuje da u zemljama Evropske unije postoji čak 10 zemalja sa ukupno 12 primera da su kompanije koje se bave telekomunikacijama, a najveći akcionar im je država, ujedno vlasnici medijskih kuća! Sa Švajcarskom, takvih slučajeva je trinaest!

Kompanija “A1 Telekom Austria AG”, gde država ima 28,42 odsto vlasništva, u svojoj Austriji je vlasnik TV kanala “A1 now”. Pored toga, u Sloveniji emituju kanal “Studio Proteus”.

“Deutsche Telekom” je gigant evropskih telekomunikacija, a u njemu je država Nemačka prisutna sa 31,9 odsto akcija. Dojče Telekom je ujedno vlasnik niza medijskih kuća, koje emituju program u čak tri države - “Magenta” TV kanali su u Austriji, “Digi Sport” kanali i “Magio TV” su u Slovačkoj, dok je velika mreža “Cosmote” kanala u Grčkoj, gde je Dojče Telekom prisutan preko provajdera OTE.

Idemo dalje. Sledeći primer je Kraljevina Švedska, zemlja poznata po najvećem stepenu demokratije, medijskih sloboda i ljudskih prava. Švedska država je u kompaniji za telekomunikacije “Telia Company” glavni akcionar sa 39,5 učešća, a taj provajder je vlasnik TV kanala “TV4”, “MTV”, “C More” i “LTM Straume”. Telija je do vlasništva nad “TV4” došla akvizicijom jedne privatne kompanije, za šta je dobila dozvolu regulatora.

Tu nije kraj. Kraljevina Belgija je još jedan primer - tamo država ima 53,51 odsto udela u provajderu “Proximus SA”, koji je vlasnik mreže TV kanala “Pickx”. A u Luksemburgu država je stopostotni vlasnik provajdera “Proximus Luxembourg SA”, koji drži “Tango TV”.

Metodologija istraživanja

Svi podaci objavljeni u ovom istraživanju predstavljaju javno dostupne činjenice, do kojih se može doći pretragom interneta, odnosno zvaničnih kompanijskih sajtova. Od udela raznih država u vlasništvu operatera do vlasničke strukture medijskih kuća, sve je javno dostupno i proverljivo.
Telekom Srbija AD je u većinskom vlasništvu naše države, koja ima 58,11 odsto akcija, Telekom sopstvenim kapitalom drži 20 odsto vlasništva, dok je 21,89 udeo malih akcionara, odnosno građana Srbije, zaposlenih i bivših zaposlenih.
Prema strukturi vlasništva, a posebno državnom udelu, primer Telekoma Srbija je potpuno metodološki kompatibilan sa slučajevima navedenim u ovom istraživanju.

Jedna od najvećih evropskih kompanija za telekomunikacije “Orange SA” za najvećeg akcionara ima državu Francusku sa 23 odsto akcija, a u vlasništvu je mreže kanala “OCS” u matičnoj zemlji. Uz to, francuski državni operater u Poljskoj ima kompaniju “Orange Polska SA”, koja drži “Orange TV”.

I, za kraj, bar sto se tiče EU, na red dolazi Estonija - tamo je država vlasnik 51 odsto akcija u provajderu “Levira AS”, koji je vlasnik mreže kanala “ETV”, zatim “Tallinna TV”, kao i TV “France 24” u toj zemlji.

Na sve ovo dodajmo Švajcarsku, državu nesporne demokratije, čija je ekonomija u velikoj meri sinhronizovana sa EU. Tamo je država većinski vlasnik kompanije “Swisscom AG”, sa 50,95 odsto akcija, a ovaj operater u vlasništvu ima kanale “Blue Zoom D”, “Blue Zoom F” i “Blue Vision TV”.

Kako je moguće da takozvani medijski eksperti na N1 i Novoj S uporno ponavljaju da kompanije za telekomunikacije u EU ne mogu da budu vlasnici medija? Jedini mogući odgovor je ili da svesno obmanjuju javnost ili da baš i nisu eksperti.  

Printscreen/Youtube/N1
Dragan Šolak

Ipak, mnogo veći problem su organizatori brutalnih kampanja protiv Telekoma Srbija i Republike Srbije. Junajted Grupa je stacionirana u Holandiji i Luksemburgu, Dragan Šolak živi u Švajcarskoj, u njihovim centralama rade skupo plaćeni stručnjaci za medijske zakone i evropsku praksu, i prosto je nemoguće da nisu upoznati sa činjenicama iz ovog istraživanja!

Tužna je istina da Šolakova grupacija preko svojih medija planirano i krajnje beskrupulozno plasira neistine protiv tržišnog konkurenta Telekoma i, što je još gore, protiv države Srbije koju je proglasila za najvećeg neprijatelja.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike