Mislili ste gotovo je, ali ona se ne predaje! Biljka zbog koje se kija i plače, gušiće nas još dve nedelje

13.09.2023

21:20

0

Broj zrna koji je izmeren prošle sedmice kretao se od 121 po metru kubnom vazduha do 384, a granična vrednost je 30!

Mislili ste gotovo je, ali ona se ne predaje! Biljka zbog koje se kija i plače, gušiće nas još dve nedelje
Ambrozija (ilustracija) - Copyright Profimedia

Sezona alergena još uvek traje, a ljudi koji pate od alergija trenutno najveći problem imaju sa ambrozijom.

Nažalost, ovoj biljci odgovara lepo vreme pa već dvadesetak dana alergične osobe imaju ozbiljne probleme.

A da stvar bude gora, ambrozija će im praviti probleme barem još dve nedelje.

- Broj zrna koji smo izmerili prošle sedmice kretao se od 121 po metru kubnom vazduha do 384, a granična vrednost je 30. Alergičnim osobama smeta i onih 30, a možete misliti kako im je pod ovim uvećanim vrednostima. Ambrozija je izuzetno jak alergen i izaziva razne psihofizičke tegobe i utiče na radnu sposobnost – objašnjava Mirjana Mitrović Josipović, koordinatorka za praćenje alergena u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija se sa vojvođanskih polja proširila ka jugu, tako da je sada ima izuzetno mnogo u Beogradu, ali i u centralnoj Srbiji. Posebno je, u prestonici, raširena na Novom Beogradu.

– Ono što dodatno otežava problem jeste što se na polen ambrozije „lepi” čađ, odnosno razne zagađujuće čestice. One su toliko jake da od njih ne možemo valjano ni da vidimo polen. Sve to dodatno ugrožava zdravlje sugrađana – ističe Mitrović Josipović.

Profimedia
 

 

Zbog toga je potrebna jedna široka akcija suzbijanja ove invazivne biljke na celoj teritoriji Srbije. To treba da se radi u vreme kada biljka tek niče jer bi sada ta akcija bila kontraproduktivna i samo bi uvećala raznošenje njenog semena.

– Osim polena ambrozije, u ovom periodu aktivan je polen još osam biljaka. To su pelin, koji je inače u istom rodu kao i ambrozija, nekoliko vrsta konoplje, štira, uskolisna bokvica (za razliku od ove, širokolisna ne izaziva alergiju), zatim kopriva, trave, kiselica… Kopriva nije jak alergen, a upotreba njenog lista u ishrani pomaže jačanju imuniteta, što je važno kod alergija. Na jačanje imuniteta utiče dobra ishrana, a obara ga zagađenje, brza i loša ishrana i stres – navodi Mitrović Josipović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike