Opasnost iz vazduha: Stručnjak upozorava, ovaj deo grada kritičan - ne ignorišite simptome, opasno je! (VIDEO)

24.08.2022

10:33 >> 10:37

0

Zakon je na strani pacijenata

Opasnost iz vazduha: Stručnjak upozorava, ovaj deo grada kritičan - ne ignorišite simptome, opasno je! (VIDEO)
kralja petra zgrada robni magazin (4) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Osnivač i predsednik Nacionalnog udruzenja "Alergija i ja" Snežana Šundić Vardić rekla je danas da je polenizacija u vazduhu trenutno jako visoka i da mozemo očekivati visoku polenizaciju u vazduhu u oktobru i novembru ukoliko se lepo vreme nastavi.

Vardić je istakla da je jutros polenizacija u vazduhu bila čak 60 miligrama po kubnom metru, uprkos kiši, kao i da može da se zadrži u vazduhu i do 100 dana.

- Simptomi alergije su uglavnom, kada je reč o očima, suzenje, konjuktivitis, ekcem, kao i zapušen nos, grebanje u grlu do gušenja, a ono što je alarmantno jeste to da pacijenti retko prepoznaju simptome alergije na ambroziju - rekla je Vardić i dodala da pacijenti često zanemaruju te simptome i ne odlaze kod alergologa, što može da dovede do alergijske astme.

Printscreen/RTS
 

Vardić je istakla da svi pomenuti simptomi koji traju duže od nedelju dana su verovatno posledica alergije na ambroziju, zbog čega je potrebno da se jave svom lekaru koji će analizama i testovima proceniti da li je u pitanju ta vrsta alergija.

 

- Ukoliko ste u gradu, vi ne možete pobeći od polena. Na Novom Beogradu slobodno mogu da kažem da se uzgaja amrbozija, zbog čega preporučujemo pacijentima da pobegnu iz grada i odu na planinu ili na more u periodu kada je ambrozija najintenzivnija - poručila je Vardić.

 


Kada je u pitanu početak ambrozije, Vardić je rekla da ona raste u aprilu, te da je tada treba sistematski ukloniti pre nego što krene da cveta u julu, dok je glavna polenizacija uvek u avgustu i produžava se u zavisnosti od vremena.

- Zakon je na strani pacijenata. Svako ko poseduje određenu površinu, mora po zakonu uništavati ambroziju, međutim to se ne dešava pored napuštene imovine, kao ni pored pruga - rekla je ona i dodala da bi trebalo uključiti određene inspekcije koje će raditi na tu temu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike