Loša vest za alergične: Ambrozija u porastu! Samo je u dva mesta u Srbiji nema!

07.09.2023

08:14

0

Autor: I.K.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, dejstvo ambrozije je u porastu gotovo na svih 26 mernih mesta

Loša vest za alergične: Ambrozija u porastu! Samo je u dva mesta u Srbiji nema!
Alergija 2 - Copyright Profimedia

Dok sve druge biljke prestaju da cvetaju i samim tim ne zadaju više muke onima koji su alergični na polen, delovanje ambrozije je u porastu! 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, dejstvo ambrozije je u porastu gotovo na svih 26 mernih mesta. Samo na dve lokacije u Srbiji ambrozije nema! Jedna od njih je - Zlatibor. Osim na Zlatiboru niska koncentracija je i u Sokobanji.

U Beogradu je koncentracija ovog alergena izuzetno bila visoka prošle nedelje i ima tendenciju rasta, kao i u Bečeju, Valjevu, Vrbasu, Vršcu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kruševcu, Kuli i Loznici, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Čačku.

Agencija za za zaštitu životne sredine
 

 

U Kraljevu je srednja koncentracija, ali nema podataka o tendenciji, u Nišu je u porastu, ali je protekle nedelje bila niska kao i u Novom Pazaru. 

Zanimljivo je da je i u Vranju bila niska protekle nedelje, ali je sada u porastu.

Ambrozija je korov koji proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen, a simptomi tegoba koje izaziva kod ljudi koji su alergični jesu kijanje, curenje nosa ili svrab očiju.

U čemu je snaga ove biljke?

Najveće količine polena ambrozije su od sredine avgusta do sredine septembra. 

O snazi ove biljke svedoči činjenica da ostale biljne vrste alergiju izazivaju koncentracijom od 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, dok je ambroziji dovoljna upola manja koncentracija polena - 15 zrna po kubnom metru. Česti napadi rafalnog kijanja, peckanje očiju i curenje nosa nisu jedine posledice: ukoliko se ne leči (antihistaminicima, internazalnim kortikosteroidima po preporuci lekara), može doći i do otežanog disanja, kašlja, glavobolje, nesanice, a u najtežim slučajevima i do astme.

Profimedia
 

Kako biste koliko-toliko umanjili mogućnost da polen ambrozije dođe do vas, izbegavajte odlazak u prirodu za vreme sunčanog i vetrovitog vremena, već izaberite za odlazak u prirodu dan posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže.

Posle boravka u prirodi operite ruke, istuširajte se, operite kosu, presvucite odeću, kako polen ne biste uneli u kuću.

Veš nemojte sušiti na otvorenom u kritičnom periodu, zatvorite prozore i klimatizujte prostor u kojem radite ili živite. Koristite terapiju koju vam je prepisao lekar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike