Donatorsko veče za manastir Gračanicu

22.08.2021

14:11

0

Cena ulaznice je 100 evra ili više, a broj mesta je ograničen

Donatorsko veče za manastir Gračanicu
Copyright Gračanica, 24sedam/Katarina Mihajlović

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, u saradnji sa proslavljenim srpskim reprezentativcem Markom Kešeljem, organizuje treće donatorsko veče za pomoć Kosovu, prenosi Kossev.

Novac se prikuplja po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Teodosija, s ciljem izgradnje postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica, navode organizatori.

Ovaj humanitarni događaj zakazan je za 7. septembar u 20 časova u restoranu Tri tačke u Beogradu.

Kako navode organizatori, ukupna vrednost čitavog projekta iznosi 67.000 evra, od čega će polovinu sredstava obezbediti organizacija Solidarnost za Kosovo Arnoa Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

pročitajte još

-Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela, navode iz organizacije Srbi za Srbe.

Precizirali su da će kapacitet proizvodnog pogona biti od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće.

To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje, dodali su.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, ali i za prodaju koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Profimedia

Navode da bi projekat bio od velikog značaja, jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se zaposle od troje do čak šestoro ljudi.

Organizacija Srbi za Srbe pozvala je one koji su u mogućnosti da se prijave za donatorsko veče putem e-maila: [email protected] ili na broj +381 64 175 7751.

Cena ulaznice je 100 evra ili više, a broj mesta je ograničen.

Ulaznica za donatorsko veče može da se obezbedi i kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za Srbe br. 160-279491-71, sa napomenom “Donatorsko veče” ili na samom događaju.

pročitajte još

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji već 16 godina od kada je, kako na KiM, tako i širom Balkana, organizovala veliki broj humanitarnih akcija.

Pored direktne pomoći, ova humanitarna organizacija je u više navrata u prošlosti pomagala narodnim kuhinjama, porodilištima, bolnicama, školama i drugim institucijama.

Kako navode u toj organizaciji, do sada su ukupno prikupili 6,5 miliona evra i sa njima obezbedili vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno imaju 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama.

Ta organizacija je ujedno nosilac Ordena Svetog Save od 2015. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike