Pet mera policije zbog kojih će deca u školama biti bezbedna: Oko 6.000 uniformisanih lica čuvaće učenike

03.09.2023

20:10

0

Autor: R.M.

Policijski službenici nalaziće se u školama sve vreme trajanja nastave i to ni na koji način neće poremititi redovno funkcionsanje policije

Pet mera policije zbog kojih će deca u školama biti bezbedna: Oko 6.000 uniformisanih lica čuvaće učenike
Copyright M.M./ATAImages

Novi početak školske godine učenici u Srbiji dočekaće bezbedniji a kako poručuju iz MUP-a moći će da se posvete učenju i intelektualno napreduju, dok se policija bude trudila da sačuva dobar ambijent.

Prema nedavnim rečima državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Željka Brkića i uprave škola su postale svesnije  bezbednosnih problema pa će neke od njih zbog prevencije uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

Ali to nije jedino.

1. Policajci u svim školama

Kao jedna od prvih mera u cilju veće bezbednosti od prvog dana nove školske godine u svim školama prisutan je veći broj policajaca nego ranije.

-  Svi načelnici policijskih stanica i komandiri policijskih ispostava su napravili konkretne, pojedinačne planove za svaku pojedinačnu školu. To znači da će svaki policijski službenik imati jasno definisane, konkretne zadatke - naveo je Brkić.

2. Policajci će morati da pričaju sa nastavnicima

Policajcima koji budu čuvali škole biće obavezno da komuniciraju i razgovaraju sa dežurnim nastavnicima.

Oni će, takođe, imati zadatak da obrate pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave.

3. Obučeno 6.000 policajaca i oficira

Ono što uliva sigurnost jeste i da je obučeno 5.800 policijskih službenika i 200 oficira policije kako bi na najbolji način komunicirali sa decom i zaposlenima u školi ali i kako bi mogli na vreme da reaguju i prepoznaju bezbednosne rizike.

24sedam/Goran Sivački
 

Brkić kaže da u MUP-u imaju dovoljno ljudi i da obezbeđivanje škola ne može poremetiti njihov rad.

- Jasno smo definisali obime angažovanja za svaku pojedinačnu školu. Imaćemo policijske službenike sve vreme trajanja nastave i to ni na koji način neće poremititi naše redovno funkcionsanje - poručio je Brkić.

4. Povećanje poverenja u policiju

Planirano je da učenici osnovnih škola, u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" imaju posebne časove kako bi se povećalo njihovo poverenje u policiju.

Učenici od 1. do 4. razreda će imati jedan školski čas posvećen sadržaju koji se odnosi na bezbednost dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, dok će učenici od 5. do 8. razreda, u trajanju od 90 minuta, imati čas tokom kog će se upoznati sa prevencijom vršnjačkog i diigtalnog nasilja.

5. U "Ribnikaru" posebno pojačan nadzor

Nakon strašne tragedije i masovnog ubistva koje se desilo u OŠ "Vladislav Ribnikar" ova škola dobila je pojačan policijski nadzor.

Tako će u obe smene će biti prisutna četiri policijska službenika opšte nadležnosti, tri policijska službenika saobraćajne policije i dva policijska službenika kriminalističke policije.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike