Jačaju podrška i pomoć države porodicama dece obolele od retkih bolesti

31.08.2023

14:41

0

Autor: I.K.

Do kraja godine za retke bolesti i lečenje u inostranstvu biće izdvojeno dodatnih tri milijarde dinara

Jačaju podrška i pomoć države porodicama dece obolele od retkih bolesti
Copyright Pixabay

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u narednom periodu formiraće posebnu organizacionu jedinicu za podršku i pomoć porodicama dece obolele od retkih bolesti, radi unapređenja sistemske podrške obolelima i njihovim porodicama.

Kako se navodi, uz kontinuirano povećanje novčanih sredstava koja se izdvajaju za dijagnostiku, lečenje i pomagala tokom prethodnih godina, uspostavljanje ove jedinice, koja će se baviti unapređenjem kvaliteta života porodica sa decom obolelih od retkih bolesti, predstavlja još jedan krupan korak u naporima države da olakša život obolelih. 

Osim već planiranih sredstava, navode da će do kraja godine za retke bolesti i lečenje u inostranstvu biti izdvojeno dodatnih tri milijarde dinara. 

U saradnji sa drugim državnim institucijama i sa udruženjima pacijenata, ministarstvoće se baviti pružanjem pomoći u ostvarivanju potreba iz sistema socijalne zaštite, prosvete, obezbeđivanjem psihološke podrške pacijentima i njihovim porodicama, kao i donošenjem mera za unapređenje kvaliteta života porodica sa decom obolelom od retkih bolesti. 

Iz ministarstva poručuju da Vlada Srbije iz godine u godinu izdvaja sve veća finansijska sredstva za lečenje retkih bolesti, unapređenje terapija i uvođenje novih skrining testova. 

Podsećanja radi, navode da su finansijska izdvajanja 2012. godine iznosila 130 miliona dinara, da bi 2022. godine bilo izdvojeno 4,3 milijarde dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike