Ministarka Đukić Dejanović: "Ribnikar" će dobiti memorijalni centar poput spomenika u Kragujevcu

27.08.2023

10:54

0

Ubuduće, 3. maj će u srpskim školama biti obeležen kao Dan sećanja i tuge

Ministarka Đukić Dejanović: "Ribnikar" će dobiti memorijalni centar poput spomenika u Kragujevcu
Nezapamćena tragedija u Srbiji - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Prostor u kome je K. K. ubio devetoro učenika i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar" biće pretvoren u memorijalni centar, poput spomenika đacima u Kragujevcu.

Ubuduće, 3. maj će u srpskim školama biti obeležen kao Dan sećanja i tuge.

Ovo je u intervjuu za Kurir rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

- O tome kako će se tačno obeležavati, tek ćemo razgovarati, ali svakako ćemo se toga dana svi zajedno setiti velike tragedije i nevinih žrtava. Vidite i tu simboliku brojeva, 3. 5. i 5/3, što je i spomenik streljanim đacima u Kragujevcu - rekla je Đukić Dejanović.

M.K./ATAImages
 

Navela je da je sugestija učenicima, nastavnicima i roditeljima da osnovni cilj školske 2023/24. godine bude razvoj pravih ljudskih vrednosti kod učenika, unapređenje međusobnih komunikacija uz poštovanje, saradnju i solidarnost sa uvažavanjem različitosti.

- Sigurno je da će biti učenika kojima će biti neophodna stručna podrška i zajedništvo roditelja, nastavnika i drugara da prevaziđu psihološke patnje, da se oslobađaju traumatičnog doživljaja i da novu školsku godinu počnu sa vršnjačkom komunikacijom koja je, sama po sebi, lekovita. Naša sugestija je da 1. septembar bude dan dijaloga nastavnika i učenika ne samo o školskim programima, već i o emocijama, vrednostima i budućnosti - rekla je ona.

Đukić Dejanović je istakla da je konkretna sugestija nastavnicima da prva školska nedelja bude usmerena na tematske aktivnosti, a druga da bez ocenjivanja nastavnici steknu uvid u obrazovna postignuća učenika iz ranijih razreda.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike