Kako je Darko Lazić vozio u Srbiji, a oduzeta mu je naša dozvola? Neverovatno, ali zakonski je moguće!

25.08.2023

20:10

2

Autor: R.M.

Darko Lazić je mogao da dobije češku vozačku na osnovu naše dozvole ili ako je tamo polagao vozački ispit

Kako je Darko Lazić vozio u Srbiji, a oduzeta mu je naša dozvola? Neverovatno, ali zakonski je moguće!
Darko Lazić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Pevač Darko Lazić sem popularnosti zbog svog pevanja, polako postaje poznat i po saobraćajnim nesrećama u kojima učestvuje.

Naime, pevač je pre nekoliko godina imao je tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je bio ozbiljno povređen i ležao u bolnici. Tom prilikom pevaču je nađen alkohol u krvi, a pretila mu je zatvorska kazna. 

Kako su mediji pisali, Lazić prilikom sudara nije bio vezan a upravljao je kolima bez vozačke dozvole koja mu je bila oduzeta zbog prekršaja koje je pre toga učinio.

On je u poslednjih desetak godina imao razne vrste prekršaja od vožnje neregistrovanog automobila pa do prekoračenja, vožnje pod zabranom, nepropisnog parkiranja, prolaska na crveno svetlo itd.

Poslednji u nizu prekršaja bio je pre nekoliko dana kada je svojim automobilom nemačkih registarskih tablica udario u kombi kod kvantaške pijace u Beogradu, posle čega je priveden u policijsku stanicu Savski venac.

Iako mu je pretila dvomesečna zatvorska kazna, mediji su danas objavili da je sudija za prekršaje izrekao kaznu od 150.000 dinara i zabranu vožnje u trajanju od 10 meseci. 

Ono što je specifično jeste da Lazić ima zabranu vožnje do 24. februara naredne godine, pa je, prema sopstvenim rečima, umesto naše koristio češku dozvolu.

Kako je dobio stranu vozačku?

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da je Lazić mogao u Češkoj da izvadi novu dozvolu.

- Morate da imate nacionalnu dozvolu. Ako imate nacionalnu dozvolu i internacionalnu dozvolu. Ove druge dozvole ne koristite kada vam važi nacionalna. Ako bi se prijavio sa boravkom u Češkoj, onda bi mogao i smeo da koristi njihovu vozačku dozvolu. Ali ako je prijavljen u Srbiji i ako nije u pitanju privremeni boravak, onda ne sme da koristi inostranu vozačku ispravu - kaže profesor Vujanić.

ATAImages/ Antonio Ahel
Darko Lazić

On dodaje da se ne zna gde je on prijavljen, ali da stranu vozačku u inostranstvu može da prijavi na osnovu naše vozačke dozvole a može i tamo da polaže.

- Ako tamo polaže oni ne proveravaju da li je njemu kod nas zabranjeno upravljanje. Svi pretpostavljaju da je on na osnovu naše izvadio češku dozvolu, ali ne! Ja pretpostavlja da je on otišao u Češku i polagao za vozačku dozvolu! - objasnio je Vujanić.

- I sada ima dozvolu koja je važeća jer internacionalne vozačke dozvole možete dobijete samo za neke od zemalja. Ali on je tamo mogao da izvadi i tu internacionalnu, ali nije morao. Sigurno da nije dobio dozvolu tako što je neko falsifikovao. On je postupio u skladu sa propisima te zemlje gde je bio i dobio dozvolu. Čak i ako bi dobio dozvolu na osnovu naše nevažeće dozvole, on je u Češkoj po važeće propisu dobio dozvolu. To je onda propust u zakonu što nije sve okolnosti predvideo - zaključio je Vujanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike