U Grčkoj skidaju tablice za nepropisno parkiranje, a čeka li ovo i naše vozače? Stručnjaci kažu da nije nemoguće!

15.08.2023

08:10

0

Autor: R.M.

U Grčkoj je zakonski omogućeno da policija skida tablice sa kola, dok u Srbiji to još uvek nije dozvoljeno

U Grčkoj skidaju tablice za nepropisno parkiranje, a čeka li ovo i naše vozače? Stručnjaci kažu da nije nemoguće!
Copyright Profimedia/Pixabay

Proteklih dana na društvenim mrežama možete videti veliki broj objava naših turista kojima je grčka policija zbog nedozvoljenog parkiranja privremeno skinula tablice sa kola.

Naravno, kada se plati kazna tablice budu vraćene ali to često ume da bude jako naporno, pa i stresno jer se nalazite u stranoj zemlji i sve izgleda mnogo komplikovanije.

Međutim, u nekim drugim destinacijama poput Hrvatske, tablice se ne skidaju ali se stavlja "kandža" na točak automobila i na taj način se ometa njegovo kretanje dok se ne plati kazna.

Ovaj sistem je, takođe, prilično komplikovan jer u tom slučaju vlasnik automobila mora da zove parking servis koji se čeka i više od sat vremena da mu "otključa" kola. Naravno, "otključavanje" sledi nakon što se plati propisana kazna. 

Međutim, u Srbiji umesto skidanja tablica i "kandži" radnik parking servisa jednostavno okači kaznu na brisač automobila ili kazna stigne na kućnu adresu vozača.

Ovaj sistem vozači često znaju da zloupotrebe, naročito kada se radi o varanju sistema "Oko sokolovo" pa se preko tablica prelepljuju papiri da se ne bi videli registarski brojevi. Iako se u tom slučaju odmah zove "pauk", dešava se i da se vozači koji nepropisno parkiraju izvuku i ne plate kaznu.

"Kandža" propala

Međutim, da li bi skidanje tablica i "kandža" bili rešenje i kod nas? Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da prema Ustavu to nije moguće, iako je "kandža" nekada isprobana kao metod protiv nesavesnih vozača.

- Kada stavite "kandžu" onda vi vozaču zabranite ustavno pravo da se kreće. Takvo je bilo tumačenje pravnika. Međutim, u Grčkoj imaju drugačije propise. Onaj ko ide u tuđu zemlju u obavezi je da se upozna sa propisima koji vladaju u toj zemlji. Obično to negde piše, ali ako ne piše morate da se raspitate - objasnio je Vujanić.

Profimedia
Kandža na kolima

 

Međutim, Vujanić ne isključuje da bi grčki propis mogao da uđe i u naš zakon.

- Kod nas je skidanje tablica sa vozila predviđeno u određenim situacijama. Recimo, ako auto nije registrovan a vozite se. Sve te situacije su u propisima a svaka država ima svoje propise - naglasio je on.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović dodaje da po našem zakonu policajac uopšte nema pravo da vam skine tablice.

- Nego morate vi da skinete kao vlasnik. Ili ako vi ne postupite tako, onda policajac ima pravo da angažuje firmu koja će da to uradi. Jedno vreme su stavljali "kandžu", ali su to odavno ocenjene kao neustavne. U Grčkoj su jednostavno doneli takav zakon da se smeju skidati tablice, a ne znam zbog čega kod nas to ne postoji. Ali nije nemoguće - kaže Okanović.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi skidanje tablica u Srbiji bilo svrsishodno. Jer, u Grčkoj naši građani brzo plate kaznu zato što moraju da se vrate u Srbiju u kratkom roku, ali u Srbiji bi auto mogao danima da stoji i zauzima parking mesto jer bez tablica ne bi mogla ni da se piše nova kazna. 

Okanović objašnjava da o tome treba razmisliti, ali što se Grčke tiče skidanje tablica ima svrhu jer "kako bi nekom kao strancu naplatili nepropisno parkiranje". U Srbiji je postojala ideja da svaki stranac koji ne plati ne može da izađe iz Srbije, ali Okanović dodaje da bi to bilo komplikovano za Grčku.

- To znači da bi svaki auto morao da bude ubačen u neki sistem, pa sad zamislite kada nagrne veliki broj automobila na granicu koje morate da izdvojite sa strane. Gde ćete da ih parkirate? Znači, sat vremena ste čekali red, iza vas 50 automobila u redu, i sada dolazite na granični prelaz a neko vam kaže niste platili i stanite sa strane! Dakle, morate da mu obezbedite prostor gde će on sa strane da stane. Ali to neće biti jedan. To može da bude trideset automobila istovremeno! To znači da morate da im obezbedite poseban parking i to unutar dve granične linije! Onda bi trebalo da imate infrastrukturu na svakom graničnom prelazu. Grcima je, verovatno jednostavnije ovako! - kaže Okanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike