Od početka godine u Srbiji 20.000 saobraćajnih nesreća: Drakonske kazne za bahate vozače, najavljene izmene zakona

11.08.2023

13:06

0

Potpukovnik uprave Saobraćajne policije Dejan Stević, skrenuo je pažnju na neslavnu statistiku saobraćajnih nezgoda

Od početka godine u Srbiji 20.000 saobraćajnih nesreća: Drakonske kazne za bahate vozače, najavljene izmene zakona
Copyright RINA

Bezbednost u saobraćaju predstavlja ključni aspekt svakog društva, imajući značajan uticaj na živote i dobrobit svih učesnika u saobraćaju.

Ovaj važan koncept obuhvata sve mere i pravila usmerene da se rizik od saobraćajnih nesreća i njihovih potencijalno ozbiljnih posledica svede na minimum.

Cilj bezbednosti u saobraćaju je zaštita života, zdravlja i imovine svih učesnika - pešaka, biciklista, motociklista i vozača vozila...

Potpukovnik uprave Saobraćajne policije Dejan Stević skrenuo je pažnju na neslavnu statistiku saobraćajnih nezgoda.

Crni bilans poginulih

U prvih mesec i po dana tekuće godine na putevima u Srbiji poginulo je 45 osoba dok su povređene 1.334, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

- Od početka godine nam se dogodilo skoro 20.000 saobraćajnih nezgoda, govorim o njima jer je tu posledica najviše izražena. Da li mislite da je neko od tih ljudi hteo da bude učesnik u nesreći ili da je mogao da pretpostavi da će biti? Međutim, kada pričamo o samoj vožnji u alkoholisanom ili psihoaktivnom stanju, samom bezobzirnom ponašanju prema ostalim učesnicima u saobraćaju, naravno da su za njih kazne visoke. Rešenje je da izgradimo zdrave stavove - rekao je Stević za Kurir.

Najavljene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Najavljene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima se spuštaju uslovi za C i D kategorije, izazvale su zabrinutost javnosti da bi dodatno mogla da bude ugrožena bezbednost na putevima, pošto će ubuduće i mladi i neiskusni vozači moći da sednu za volan kamiona, pa i putničkog autobusa.

U MUP-u, koji je predlagač ovog zakona, objašnjavaju da su izmene upravo tako koncipirane da se privredi obezbedi veći broj vozača, ali da se pritom ne ugrozi bezbednost saobraćaja, koja nije na zavidnom nivou. Samo od početka ove godine registrovano je više od 1.000 saobraćajnih prekršaja i 56 saobraćajnih nezgoda.

- Transportna privreda je konstantno u nedostatku vozača komercijalnih vozila. S obzirom na to, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja zamišljen je da pruža određene olakšice za sticanje tih vozačkih kategorija - kaže  načelnik Uprave saobraćajne 

On objašnjava zašto su predviđene baš ovakve izmene, ali i kakvo je stanje na putevima, odnosno kako opada broj nezgoda, ali raste broj stradalih, i za volanom putničkih kola sve je više vozača pod dejstvom alkohola i narkotika. Ovakva neodgovornost kod profesionalnih vozača izuzetno je retka.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike