"Od početka godine 1.500 manje poginulih i povređenih u saobraćaju u odnosu na prošlu": Pozitivne reakcije na kampanju "Vozi odmoran"

19.07.2023

11:27

0

Akcija je dovela do unapređenja bezbednosti u saobraćaju, saglasni su nadležni

"Od početka godine 1.500 manje poginulih i povređenih u saobraćaju u odnosu na prošlu": Pozitivne reakcije na kampanju "Vozi odmoran"
Copyright MUP Srbije

V.d direktora Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović rekao je danas da su građani pozitivno reagovali na kampanju "Vozi odmoran", koju ABS organizujue sa Upravom saobraćajne policije, Javnim preduzećem "Putevi Srbije" i Auto moto savezom Srbije (AMSS).

- Pred nama su dani kada očekujemo pojačan intezitet saobraćaja, kao i smene turista - rekao je Stamatović za Tanjug na naplatnoj stanici u Vrčinu i apelovao na građane koji kreću na dugi put da se dobro pripreme i da budu odmorni.

On je dodao da su utisci o njihovoj akciji na društvenim mrežama pozitivni, kao i da promoteri ABS-a uspešno komuniciraju sa građanima na parkinzima duž puteva.

- Umor jeste jedan od glavnih razloga u letnjim mesecima, a jedini lek za umor jeste san. Zbog toga poručujemo svima na put da krenu odmorni - rekao je Stamatović.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević rekao je da MUP preduzima sve planirane i represivne mere kako bi očuvao bezbednost saobraćaja na Koridoru 10 i ostalim putnim pravcima.

- Očekujemo veliku frekvenciju saobraćaja i gužvu svakog narednog vikenda. Veliki je broj vozila koji sada trazitira ka jugu i MUP sa svojim partnerima, ABS, JP "Putevi Srbije" i AMSS preduzima sve preventivne i represivne mere kako bi očuvali bezbednost saobraćaja - objasnio je Lakićević i dodao da je prošle godine kroz Srbiju prošlo četiri miliona vozila i 14 miliona putnika.

Od početka ove sezone imamo 1.400.000 vozila i 4.600.000 putnika koji su prošli našim putevima. Unapređena bezbednost saobraćaja, kao i da je od početka godine 1.500 manje poginulih i povređenih u saobraćaju u odnosu na prošlu godinu.

Umor problem 21. veka

Ljerka Ibrović iz JP "Putevi Srbije" je rekla da je umor problem 21. veka i dodala da onoga trenutka kada građani osete umor, potrebno je da nađu prvo bezbedno odmorište i tu naprave pauzu. Navela je i da JP "Putevi Srbije" na portalima sa izmenjivom saobraćajnom signalizacijom postavlja slogan kampanje "Vozi odmoran, napravi pauzu svaka dva sata" u cilju skretanja pažnje vozačima.

- Poruka za sve vozače jeste da kada osetite umor napravite pauzu, jer ćete time sačuvati i svoj život i nekih drugih ljudi - poručila je Ibrović.

- Što se tiče Koridora 10 smanjili smo broj saobraćajnih nezgoda za 17 odsto, smanjili smo povređene za 27 odsto i prepolovili smo poginule - istakao je Lakićević.

Generalni sekretar AMSS Milan Nikolić rekao je da je preduslov za poštovanje saobraćajnih propisa fokus, odnosno odmoran vozač.

Apelovao je na sve vozač da ne prave kompromise sa tim kako se osećaju, da prave pauze, ne prave velike razlike u temperaturi uz pomoć klima uređaja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike